Zboża

Przygotowanie do zabiegu T2 w zbożach, ochrona liścia flagowego
Zabieg T2 w pszenicy i innych zbożach jest kluczowy w osiągnięciu maksymalnego potencjału plonotwórczego z upraw. Ochrona liścia flagowego ma wpływ na uzyskanie nawet 50% plonu. Jak, czym i kiedy wykonywać zabieg T2?
Walka z chwastami i szkodnikami jesienią
Kluczem do sukcesu w uprawie zbóż i innych roślin rolniczych jest możliwie najwcześniejsze rozpoczęcie walki z chwastami i szkodnikami. Oznacza to konieczność wykonywania zabiegów z użyciem pestycydów jeszcze w okresie jesiennym. Takie działanie opłaca się, gdyż ogranicza częstotliwość prac w przyszłym sezonie.
Azot w rolnictwie – czy nawożenie azotem jest ważne?
Obok fosforu i potasu azot jest uważany w rolnictwie za jeden z najważniejszych składników mineralnych. Ma on kluczowe znaczenie w życiu roślin, ponieważ to z niego uprawy wytwarzają aminokwasy, które są składnikami białek, enzymów oraz prekursorami innych związków chemicznych, produkowanych przez rośliny, m.in. witamin. Poniżej przedstawimy znaczenie azotu w prawidłowym nawożeniu gleby i roślin.
Czynniki decydujące o rozpoczęciu żniw – kiedy zacząć?
Żniwa to najbardziej oczekiwany przez rolników czas w całym cyklu produkcyjnym. To od nich m.in. zależy ostateczna wielkość i jakość zebranego plonu. Zbiór ziarna w złej fazie rozwojowej rośliny będzie skutkował jego słabą jakością przetwórczą. Ponadto, taki plon będzie się źle przechowywać. Kwestia ta dotyczy zarówno zbóż, jak i rzepaku. Dlatego, podejmując decyzję o żniwach, warto rozpoznać fazę rozwojową rośliny i wykonać je w odpowiednim czasie.
Niedobór wapnia u roślin – jakie mogą być skutki?
Wapń to jeden z kluczowych pierwiastków, niezbędnych dla prawidłowego wzrostu i funkcjonowania roślin. Jest on aktywatorem enzymów komórkowych, służy do buforowania odczynu w komórkach roślinnych, a ponadto stanowi ważny składnik ścian i błon komórkowych. Odgrywa też istotną rolę w czasie podziału komórek i wzrostu roślin. Zapewnienie prawidłowej podaży tego pierwiastka jest zatem bardzo ważne. Zaniedbanie tej kwestii skutkuje niedoborami, które mogą mieć istotny wpływ między innymi na wielkość i jakość uzyskanego plonu.