You are here

Warzywa

Uprawa warzyw w Polsce zajmuje powierzchnię około 150 tysięcy hektarów. Znakomitą jej część stanowią warzywa gruntowe. Jako kraj jesteśmy również znaczącym producentem warzyw pod osłonami, takich jak pomidory (różne odmiany), ogórki. Polska jest potentatem w produkcji kapusty, ale nie mniej ważne są marchew, kalafiory czy cebula. Na znaczeniu zyskują ostatnio również brokuł oraz warzywa liściowe.

Zachodzące w naszym kraju przemiany gospodarcze nie pozostają obojętne dla rynku warzywniczego. W najbliższych latach producenci warzyw mogą spodziewać się znacznego udziału sieci supermarketów w detalicznej sprzedaży warzyw. Konsumentów z kolei coraz bardziej interesuje zdrowa żywność, wytworzona zgodnie z zachowaniem zasad integrowanej produkcji i oparta o odpowiednie technologie ochrony roślin.

W portfolio Syngenta znajdują się najwyższej jakości nasiona różnych odmian warzyw, w tym kapustnych, dyniowatych i kukurydzy. Środki ochrony roślin przed grzybami, chwastami i insektami stanowią dopełnienie naszej oferty. W dzisiejszych czasach środki grzybobójcze, czy też te, które pomagają w zwalczaniu chwastów, są niezbędne w utrzymaniu plonów wysokiej jakości.

W Polsce jesteśmy liderem sprzedaży nasion papryki, kukurydzy słodkiej, brokułu, cukinii, kalafiorów wiosennych i letnich. Specjalizujemy się w sprzedaży nasion roślin kapustnych, a na tle konkurencji wyróżnia nas obecność w naszej ofercie odmian odpornych na kiłę kapusty. Nasz wyspecjalizowany zespół ekspertów doradza producentom warzyw jak poprowadzić uprawę, aby uzyskać jak najwyższe plony z naszych odmian.

150 lat Działu Warzyw w firmie Syngenta

Newsy
15.09.2017

Syngenta jest jednym z wiodących producentów nasion warzyw na świecie. Dział Warzywny firmy zatrudnia ponad 2400 pracowników, a centra dystrybucji oraz Badań i Rozwoju znajdują...

Cebule, które sprawdziły się w tym sezonie

Newsy
12.09.2017

Warsztaty Onion Leader zorganizowane 3 września w Orłowie były doskonałą okazją do podsumowania tegorocznego sezonu cebulowego. Przygotowano tu również kolekcje najważniejszych...

Katalogi




Uprawa warzyw w Polsce jest prowadzona zarówno na plantacjach wielkopowierzchniowych jak i w przydomowych ogrodach, działkach i ogrodach ROD. W pierwszym przypadku zdecydowaną większość stanowią warzywa polowe. W amatorskiej uprawie ponadto często stawia się na warzywa pod osłonami (głównie w tunelach foliowych i w szklarniach nieogrzewanych). To dobre rozwiązanie, które pozwala uzyskać wcześniejszy plon i prowadzić efektywną uprawę warzyw ciepłolubnych (pomidor, ogórek, papryka, melon).

W Polsce najczęściej uprawia się tradycyjne warzywa: kapustę, ziemniaki, ogórki, kalafiory, marchew, pietruszkę i buraka cukrowego. Właściciele ogrodów coraz chętniej decydują się na warzywne eksperymenty. Tym sposobem w ostatnich latach ogromną popularnością cieszy się jarmuż – roślina do niedawna niedoceniana i pomijana. Ponadto rynek zdobywają „kolorowe” odmiany warzyw – fioletowa marchew, czarne i kremowe pomidory oraz rzodkiewka o żółtych korzeniach. Zwykle uprawa takich „ciekawostek” wygląda podobnie jak powszechnych odmian  – różni się co najwyżej terminem wysiewu nasion lub sadzenia rozsady.

Najważniejszym aspektem w uprawie warzyw jest zmianowanie. Roślin należących do tej samej rodziny i wytwarzających podobny system korzeniowy nie powinno się sadzić w swoim następstwie. Warto przemyślanie planować przedplon, plon główny i poplon. Na wysokość plonu wpływa nawet dobre lub złe sąsiedztwo roślin. Istotne jest także regularne nawadnianie, nawożenie oraz ochrona z chorobami, szkodnikami i zachwaszczeniem. Poszczególne preparaty powinno się stosować naprzemianlegle – aby organizmy niepożądane nie uodporniły się na nie. Warzywa polowe są mniej uzależnione od człowieka od tych uprawianych pod osłonami. Jednocześnie jednak częściej szkodzą im niskie temperatury.


Kanał YouTube Syngenta

Rozbudowana biblioteka materiałów video przygotowanych przez firmę Syngenta Polska

Newsletter Syngenta

Już teraz zapisz się do newslettera Syngenta aby otrzymywać: informacje o promocjach,...