
Opinie o Hyvido
Uprawa jęczmienia ozimego Hyvido™ cieszy się niegasnącym zainteresowaniem wśród Rolników, którzy od lat chętnie dzielą się z nami swoimi doświadczeniami i opiniami na temat odmian.
Jeżeli Państwo również chcą podzielić się z nami swoją opinią na temat jęczmienia Hyvido™, w tym także materiałami zdjęciowymi i filmowymi, zachęcamy do kontaktu mailowego na adres: syngenta.polska@syngenta.com. W tytule maila prosimy wpisać: Akademia Jęczmienia Hybrydowego.

Co słychać na półmetku Syngenta Challenge? | Opinie Rolników | |
|
||
Tygodnik Poradnik Rolniczy, wydanie 31-32/2019 | Opinie Ekspertów | |
![]() |
||
Żniwa jęczmienia ozimego Hyvido™ 2019 | Opinie Ekspertów | |
Żniwa jęczmienia ozimego Hyvido™ - Kostrogaj 2019 Żniwa jęczmienia ozimego Hyvido™ - Sędziwojewo 2019 Żniwa jęczmienia ozimego Hyvido™ - Ogardy 2019 Żniwa jęczmienia ozimego Hyvido™ - Kisielice 2019 Żniwa jęczmienia ozimego Hyvido™ - woj. wielkopolskie 2019 Żniwa jęczmienia ozimego Hyvido™ - Sokolniki 2019 |
||
Żniwa jęczmienia ozimego Hyvido™ 2018 | Opinie Ekspertów | |
Żniwa jęczmienia ozimego Hyvido 2018 w Udaninie, dolnośląskie Żniwa 2018, jęczmień ozimy Hyvido™, Obsza, lubelskie Żniwa 2018, jęczmień ozimy Hyvido™ Toreroo Żniwa 2018, jęczmień ozimy Hyvido™, Kostrogaj k/Płocka Pszenica ozima Delawar i Galerist na żniwach w Kostrogaju k/Płocka |
||
Farmer, sierpień 2017 | Opinie Ekspertów | |
![]() |
||
Tygodnik Poradnik Rolniczy, sierpień 2017 | Opinie Ekspertów | |
![]() |
||
Żniwa Hyvido 2017 | Opinie Ekspertów | |
|
||
Trzoda Chlewna, sierpień 2017 | Media | |
![]() |
||
Agro Profil, sierpień 2017 | Media | |
![]() |
||
Agrotechnika, lipiec 2017 r. | Opinie Ekspertów | |
![]() |
||
Tygodnik Poradnik Rolniczy, wrzesień 2016 r. | Media | |
![]() |
||
Agro Profil, wrzesień 2016 r. | Media | |
![]() |
||
Jęczmień hybrydowy Hyvido™ - żniwa 2016 | Opinie Ekspertów | |
Plonowanie odmian jęczmienia hybrydowego Hyvido™ w gospodarstwie Arenda w Charbielinie |
||
Pomiar plonowania jęczmienia hybrydowego 2015 w Zielińcu | Opinie Ekspertów | |
|
||
Opinie rolników o jęczmieniu hybrydowym
p. Czart , miejscowość Słabomierz, woj. kujawko-pomorskie, 2015r. |
Opinie Rolników | |
|
||
Opinie rolników o jęczmieniu hybrydowym
p. Szamrowicz, miejscowość Parlin, woj. kujawko-pomorskie, 2015r. |
Opinie Rolników | |
|
||
Opinie rolników o jęczmieniu hybrydowym
p. Siebers, miejscowość Mlewo, woj. kujawko-pomorskie, 2015r. |
Opinie Rolników | |
|
||
Opinie rolników o jęczmieniu hybrydowym
p. Krusiński, miejscowość Miesiączkowo, woj. kujawko-pomorskie, 2015r. |
Opinie Rolników | |
|
||
Opinie rolników o jęczmieniu hybrydowym
p. Goinda, miejscowość Wędzina, woj. śląskie, 2015r. |
Opinie Rolników | |
|
||
Opinie rolników o jęczmieniu hybrydowym
p. Paterok, miejscowość Lichynia, woj.opolskie, 2015r. |
Opinie Rolników | |
|
||
Opinie rolników o jęczmieniu hybrydowym
p. Bednarczuk, miejscowość Klesztów, woj. lubelskie, 2015r. |
Opinie Rolników | |
|
||
Opinie klientów o jęczmieniu Hyvido
Pan Mariusz Tomaś, RPPH Sp. z o.o. Łojowice, woj. dolnośląskie, 2014r. |
Opinie Rolników | |
|
||
Opinie klientów o jęczmieniu Hyvido
Pan Michał Kamiński, Zakład Doświadczalny Pawłowice, woj.wielkopolskie, 2014r. |
Opinie Rolników | |
|
||
Opinie klientów o jęczmieniu Hyvido
Koźmin Wielkopolski - Borzęcice, woj. wielkopolskie, 2014r. |
Opinie Rolników | |
|
||
Opinie klientów o jęczmieniu Hyvido
GR Pan Józef Dziasek, sołectwo Golina, woj. wielkopolskie, 2014r. |
Opinie Rolników | |
|
||
Opinie klientów o jęczmieniu Hyvido
Pan Michał Lorenc, Gospodarstwo Rolne Stępuchowo, woj. wielkopolskie, 2014r. |
Opinie Rolników | |
|
||
Opinie klientów o jęczmieniu Hyvido
GR Pan Jerzy i Pani Maria Galuba, Tomczyce, woj. wielkopolskie, 2014r. |
Opinie Rolników | |
|
||
Opinie klientów o jęczmieniu Hyvido
Pan Jarosław Sik, Zakład Rolny, woj. lubuskie, 2014r. |
Opinie Rolników | |
|
||
Opinie klientów o jęczmieniu Hyvido
Pan Stanisław Zawadzki, PRP "SKIOLDPASZ" Sp. z o.o., woj. lubuskie, 2014r. |
Opinie Rolników | |
|
||
Opinie klientów o jęczmieniu Hyvido
GR Pana Marcina Niekrasza i Pani Ewy Bródki, Boczów, woj. lubuskie. , 2014r. |
Opinie Rolników | |
|
||
Opinie klientów o jęczmieniu Hyvido
Pan Mirosław Szarzyński, GR Sławomir Cyganek, woj. lubuskie, 2014r. |
Opinie Rolników | |
|
||
Hybryda jęczmienia na niepogodę
autor: Remigiusz Waligóra, 2015r. |
Opinie Rolników | |
![]() |
||
Rekordzista w jęczmieniu ozimym
autor: Remigiusz Waligóra, 2014r. |
Opinie Rolników | |
![]() |
||
Wysokie plony jęczmienia hybrydowego
autor: Remigiusz Waligóra, 2014r. |
Opinie Rolników | |
![]() |
||
Ocena rozwoju jęczmienia hybrydowego
Obsza, woj. lubelskie, 2014r. |
Opinie Ekspertów | |
|
||
Ocena rozwoju jęczmienia hybrydowego
Sulików, woj. dolnośląskie, 2014r. |
Opinie Ekspertów | |
|
||
Ocena rozwoju jęczmienia hybrydowego
Zalesie Wielkie, woj. wielkopolskie, 2014r. |
Opinie Ekspertów | |
|
||
Ocena rozwoju jęczmienia hybrydowego
Nowa Wieś Ujska, woj. wielkopolskie, 2014r. |
Opinie Ekspertów | |
|
||
Ocena rozwoju jęczmienia hybrydowego
Suliszewo, woj. zachodniopomorskie, 2014r. |
Opinie Ekspertów | |
|
||
Większa elastyczność uprawy | Opinie Ekspertów | |
Badania zdolności przyswajania składników pokarmowych wykazały wyraźną przewagę hybrydowych odmian jęczmienia Hyvido nad odmianami populacyjnymi. W celu symulacji sytuacji ekstremalnych, w latach 2008– 2011 prowadzono doświadczenia na poletkach bez nawożenia, na których odmiany hybrydowe Hyvido wykazały o ok. 10% wyższą efektywność przyswajania azotu. ![]() |
||
Większy plon i większa stabilność plonu | Opinie Ekspertów | |
Udział odmian hybrydowych jęczmienia Hyvido i tym samym jego znaczenie rynkowe silnie zwiększyło się w ciągu kilku lat od wprowadzenia na rynek. Jęczmień hybrydowy wykazuje przewagę nad odmianami konwencjonalnymi zarówno pod względem produkcyjności jak i stabilności plonów. Różnica ta występuje tym wyraźniej, im lepiej system uprawy jest dostosowany do szczególnej dynamiki wzrostu odmian hybrydowych. Decydujący wpływ na osiągane rezultaty ma proste dostosowanie konwencjonalnej techniki produkcji, które pozwala na pełne wykorzystanie potencjału genetycznego hybrydowego jęczmienia ozimego. Ozimy jęczmień hybrydowy osiąga wprawdzie bardzo dobre wyniki w oficjalnych badaniach już przy zastosowaniu konwencjonalnych warunków uprawy, jednak w praktyce i przy zastosowaniu techniki produkcji zoptymalizowanej pod kątem wymagań odmian hybrydowych, są one jednak wyraźnie lepsze (patrz również str. 5). ![]() |
||
Większa efektywność przyswajania azotu | Opinie Ekspertów | |
Badania zdolności przyswajania składników pokarmowych wykazały wyraźną przewagę hybrydowych odmian jęczmienia Hyvido nad odmianami populacyjnymi. W celu symulacji sytuacji ekstremalnych, w latach 2008– 2011 prowadzono doświadczenia na poletkach bez nawożenia, na których odmiany hybrydowe Hyvido wykazały o ok. 10% wyższą efektywność przyswajania azotu. ![]() |
||
Lepszy system korzeniowy | Opinie Ekspertów | |
W przypadku odmian hybrydowych jęczmienia ozimego Hyvido efekt krzyżowania powoduje wykształcenie szczególnie silnego systemu korzeniowego. Odmiany hybrydowe w porównaniu z odmianami populacyjnymi zaczynają wcześniej i szybciej wykształcać nowe korzenie po okresie spoczynku zimowego, tworząc większą masę korzeniową i gęstość korzeni. Większa liczba korzeni przybyszowych wyraźnie poprawia pobieranie wody i składników pokarmowych. Skutkuje to przede wszystkim szybszym wypuszczaniem nowych liści i silniejszym rozkrzewieniem. Całe rośliny różnią się w stosunku do odmian populacyjnych większą witalnością i silniejszym wzrostem. ![]() Odmiana hybrydowa Odmiana populacyjna System korzeniowy odmian hybrydowych jest wyraźnie lepiej rozwinięty i przenika większą objętość gleby niż odmiany populacyjne (zdjęcie z 08.03.2010; źródło: Syngenta). |
||
Ocena jęczmienia hybrydowego jako podstawowej paszy w tuczu świń | Opinie Ekspertów | |
Większość producentów pasz, hodowców i odbiorców surowca mięsnego posiada podstawową, ugruntowaną wiedzę o korzyściach wynikających z zastosowania ziarna jęczmienia w żywieniu świń. ![]() Podobne poglądy, na ten temat, mają również osoby, z wymienionych branż, prowadzące działalność poza granicami Polski. Ostatnim znanym nam przykładem może być sytuacja z jaką spotkaliśmy się podczas pierwszego embarga Rosji na polskie mięso. Embargo dotyczyło eksportu półtusz wieprzowych. Można było natomiast wysłać do Rosji bez ograniczeń żywe świnie. W tym czasie pojawił się w Polsce właściciel niewielkiej rzeźni pod Moskwą. Podawał On wówczas, że specjalizuje się w produkcji wędlin i mięsa dla „wyższych sfer” mieszkających w Moskwie. W związku z czym poszukiwał odpowiedniego surowca. Stwierdził, że z mrożonego mięsa pochodzącego z Brazylii (gdzie świnie są żywione soją i kukurydzą) nie jest możliwe wyprodukowanie dobrej jakości przetworów mięsnych. Podał również swoje warunki, po których spełnieniu był skłonny zapłacić za świnie wyższą cenę niż rynkowa. Pierwszym z postawionych warunków była masa ciała końcowa zwierząt (na poziomie 130 kg) i drugim - żywienie świń jęczmieniem (co najmniej dwa miesiące przed ukończeniem tuczu). Warunki zostały spełnione i obydwie strony były zadowolone z zawartego kontraktu. Mniejszy niż w poprzednich latach udział jęczmienia w paszach dla świń wynika przede wszystkim z niższych jego średnich plonów w porównaniu z pszenicą czy kukurydzą. Przy szerszym wprowadzeniu do uprawy odmian hybrydowych jęczmienia czynnik wysokości plonowania przestaje być hamulcem wysokiego jego udziału w paszach dla tuczników. Dlatego przeprowadziliśmy badania wysokiego i średniego udziału jęczmienia hybrydowego w mieszankach pełnoporcjowych stosowanych w tuczu świń. Odniesieniem do jęczmienia było ziarno pszenicy, które ze względu na swoje właściwości jest stosowane do produkcji mieszanek o bardzo wysokiej wartości pokarmowej. W grupie kontrolnej nie zdecydowano się na stosowanie żyta i pszenżyta oraz kukurydzy. Świnie żywione tymi dwoma pierwszymi zbożami osiągnęłyby niższe wyniki produkcyjne. Natomiast zastosowanie kukurydzy spowodowałoby znacznie gorszą jakość tłuszczu i mięsa. Z tych powodów uznaliśmy, że porównanie tuczu opartego na jęczmieniu hybrydowym i pszenicy ozimej będzie najbardziej obiektywnym testem. Doświadczenie wykonano na stawce 144 tuczników, mieszańców ras wbp x pbz, o średniej masie ciała około 55 kg. Zwierzęta, po nadaniu im numerów identyfikacyjnych, wstawiono do 18 kojców po 8 sztuk w każdym. Kojce rozlosowano do 3 grup doświadczalnych różniących się rodzajem skarmianej mieszanki typu PT-2. Układ doświadczenia ilustruje tabela 1. ![]() Mieszanki wykonano w profesjonalnej wytworni pasz mieszczącej się obok fermy świń. Przed wykonaniem pasz doświadczalnych dokonano analiz jęczmienia hybrydowego i pszenicy określając ich skład chemiczny, wartość pokarmową i biologiczną białka.Wartość pokarmowa i skład chemiczny ocenianych zbóż ilustruje tabela 2. ![]() Zawartość białka ogólnego w jęczmieniu hybrydowym wynosiła 11,02% podczas gdy w pszenicy kształtowała się na poziomie 12,20%. Jest to ogólnie znana prawidłowość. Poziom włókna surowego w jęczmieniu hybrydowym wynosił 5,82%, natomiast w pszenicy 3,11%. Oceniając poziom włókna w jęczmieniu hybrydowym można stwierdzić, że jest on stosunkowo od 1 do 1,5% niższy niż w jęczmieniach ozimych liniowo uprawianych w Polsce. Jest to cecha korzystna, umożliwiająca stosowanie ograniczonych ilości jęczmienia hybrydowego również w paszach dla młodych świń i drobiu. Wartość energetyczną jęczmienia wyliczono na poziomie 12,9 MJ EM w porównaniu z pszenicą – 13,5 MJ EM. Pszenica w porównaniu z jęczmieniem ma zawsze wyższą wartość energetyczną z uwagi na większą zawartość skrobi i niższy poziom włókna. Indeks aminokwasowy w jęczmieniu hybrydowym wynosił 65 i był on wyższy niż w pszenicy, gdzie kształtował się on na poziomie 59. Poziom najważniejszych egzogennych aminokwasów był porównywalny. W jęczmieniu hybrydowym była wyższa o 0,4 g/kg zawartość tryptofanu. Koncentracja tego aminokwasu w paszy wywiera istotny wpływ na produkcję hormonu serotoniny odpowiedzialnej za żerność paszy. Skład mieszanek typu PT2 ilustruje tabela 3. ![]() Tuczniki doświadczalne utrzymywano do osiągnięcia masy ciała około 120 kg. Podczas tuczu kontrolowano codziennie pobranie paszy przez każdy kojec. Pasza zadawana była zwierzętom systematycznie ad libitum. Po osiągnięciu masy ubojowej zwierzęta przewieziono do rzeźni. Po zważeniu każdej sztuki ubijano je. Podczas uboju pobierano od 10 sztuk w grupie krew. W pełnej krwi mierzono pH. W surowicy krwi określono wskaźniki charakteryzujące ich gospodarkę lipidową. Podstawą były cholesterol całkowity, jego frakcje HDL, LDL oraz trójglicerydy. Oprócz tego oznaczono wskaźniki biochemiczne charakteryzujące zdrowotność zwierząt. Po schłodzeniu półtusz na prawych połówkach określono mięsność każdej sztuki. Dokonano tego za pomocą Dramińskiego Liniału Cyfrowego (DLC) –2007. Z prawych półtusz świń schłodzonych (po 7 sztuk z każdej grupy) pobrano próbki mięsa. Była to środkowa część schabu 3 żebra wraz ze skórą i słoniną. Wszystkie próby mięsa (w sumie 21 sztuk) zamrożono. Po rozmrożeniu całej zebranej kolekcji dokonano jego oceny jakości. Określono zawartość podstawowych składników chemicznych, jego marmurkowatość, profil kwasów tłuszczowych, cechy fizykochemiczne (pH, barwę, WHC), ocenę sensoryczną, profil tekstury, potencjał redox, TBA. W tabeli 4 zestawiono wyniki produkcyjne tuczników. ![]() ** pszenica – 650 zł/t; jęczmień 600 zł/t Masa początkowa tuczników była zbliżona i wahała się od 54 do 56 kg. Ubite tuczniki wykazywały średnią masę ciała około 120 kg. Przyrost dzienny we wszystkich grupach był na poziomie powyżej 800 g wykazując niewielkie zróżnicowanie. Można zatem stwierdzić, że tempo wzrostu świń niezależnie od rodzaju skarmianej mieszanki było podobne. Nieco lepiej lecz w stopniu nieistotnym przyrastały świnie z grupy III żywione sama pszenicą. Zwierzęta te wykazywały także nieco lepszą mięsność (o 0,52%) oraz wyższe wyzyskanie paszy niż grupa żywiona jęczmieniem hybrydowym (mogło to wynikać z nieco wyższej energetyczności mieszanki skarmianej w tej grupie). Mięsność wszystkich grup na poziomie około 54% kwalifikowała zwierzęta do klasy U wg skali EUROP. Koszty paszowe produkcji 1 kg żywca wynosiły od 2,47 zł przy jęczmieniu hybrydowym do 2,57 zł przy skarmianiu pszenicy. Różnica wynikała z cen zbóż jaką przyjęliśmy do obliczeń (pszenica – 650 zł/t; jęczmień 600 zł/t). Oceniając razem tempo wzrostu, wykorzystanie paszy i mięsność można stwierdzić, że wszystkie uzyskane wyniki mieściły się w dobrych standardach produkcyjnych. Mięsność na poziomie około 54% mieściła się w średnich wynikach krajowych. W gospodarstwie, gdzie sprzedaje się żywiec wg masy ciała nie przykłada się specjalnie uwagi do postępu genetycznego, celem uzyskania wyższej mięsności, gdyż z tego tytułu nie uzyskuje się zysków. Świnie ras wysokomięsnych wymagają wyższej podaży białka w paszy, bardzo dobrych warunków zoohigienicznych. W związku z tym koszty produkcji takiego żywca wzrastają. Wszystkie wskaźniki biochemiczne, oznaczone w surowicach, mieściły się w wartościach referencyjnych dla tej grupy wiekowej świń, co wskazuje że były one na dobrym poziomie zdrowotnym. W tabeli 5 zestawiono najważniejsze wyniki oceny mięsa (podano tylko te wyniki, gdzie zanotowano istotne różnice międzygrupowe). ![]() *Ocena w skali punktowej: 1 – bardzo nie lubię; 5 – bardzo lubię Wszystkie próbki mięsa charakteryzowały się wysokimi standardami w zakresie podstawowego składy chemicznego oraz właściwości fizykochemicznych. Wskaźniki kwasowości, potencjału oksydoredukcyjnego, aktywności wody, suchej masy, popiołu i WHC były na bardzo podobnym poziomie nie wykazując istotnego zróżnicowania międzygrupowego. Można zatem stwierdzić, że zastosowane różne modele żywienia tuczników nie wywarły żadnego wpływu na te cechy mięsa. Zanotowano natomiast istotne różnice w zakresie poziomów białka i tłuszczu w badanych próbkach schabu. Mięso schabu świń z grup I i II było bardziej przerośnięte tłuszczem śródtkankowym niż z grupy III żywionej paszą z 80 % koncentracją pszenicy. Z tego powodu w mięsie z grup I i II zanotowano niższy poziom białka w porównaniu z grupą III. Przerośnięcie mięsa tłuszczem śródtkankowym podnosi jego soczystość i smakowitość po obróbce cieplnej, co jest cechą korzystną. Odkładanie oznaczonych kwasów tłuszczowych w mięsie z wyjątkiem palmitylowego i oleinowego we wszystkich grupach przebiegało podobnie. W ogólnej sumie kwasów zawartych w mięsie oznaczono we wszystkich grupach ponad 40 % kwasu oleinowego i 20 % palmitylowego, co było korzystne pod względem dietetycznym. W grupie I gdzie stosowano w paszy 80 % jęczmienia hybrydowego zanotowano najwyższy 44,7 % udziału kwasu oleinowego i najniższą 21,5 % koncentrację kwasu palmitylowego. Jest to cecha korzystna biorąc pod uwagę , że kwas palmitylowy jest kwasem nasyconym, natomiast oleinowy jest nienasyconym. Wskazuje to na korzystniejsze cechy zdrowotne dla potencjalnego konsumenta. Barwa mięsa jest jednym z podstawowych kryteriów przy podejmowaniu decyzji konsumenckich oraz handlowych w odniesieniu do zakupu surowca mięsnego. Parametr ten oceniany jest zarówno dla mięsa surowego w momencie zakupu jak również po dokonanej obróbce cieplnej. Próbki schabu surowego tuczników z grupy II zawierające w paszy mieszaninę jęczmienia hybrydowego i pszenicy po 40 % różniły się istotnie od mięsa pochodzącego z grupy I i II , gdzie zboża te skarmiano w 80 % udziału paszy. Mięso to charakteryzowało się przed obróbka termiczna niższą jasnością oraz mniejszym natężeniem barwy czerwonej i żółtej. Co z punktu widzenia konsumenta było cechą niekorzystną. Po obróbce termicznej w wodzie i zamknięciu w woreczkach z foli polietylenowej mięso wszystkich grup charakteryzowało się wyższą jasnością oraz natężeniem barwy żółtej przy jednoczesnym obniżeniu barwy czerwonej. Co jest zjawiskiem naturalnym. Próbki z grupy III żywionych paszą z 80 % udziałem pszenicy charakteryzowały się wyższą jasnością oraz niższym natężeniem barwy czerwonej w porównaniu do mięsa świń z grupy I żywionych mieszanką z 80 % koncentratu jęczmienia hybrydowego. Uzyskany wynik świadczy, że 80 % dodatku jęczmienia hybrydowego korzystnie wpłynęło na zabarwienie mięsa. Wnioski końcowe
Opracowali:
|
||
Agrotechnika, marzec 2016 r. | Media | |
![]() |
||
Farmer, styczeń 2016 r. | Media | |
![]() |
||
Tygodnik Poradnik Rolniczy, styczeń 2016 r. | Media | |
![]() |
||
Agrotechnika, styczeń 2016 r. | Media | |
![]() |
||
Farmer, grudzień 2015 r. | Media | |
![]() |
||
Agrotechnika, grudzień 2015 r. | Media | |
![]() |
||
Tygodnik Poradnik Rolniczy, listopad 2015 r. | Media | |
![]() |
||
Rolnik dzierżawca, czerwiec 2015 r. | Media | |
![]() |
||
Agrotechnika, styczeń 2015 r. | Media | |
![]() |
||
Pomiar plonowania jęczmienia hybrydowego 2015 | Opinie Rolników | |
|
||
Choroby zbóż ze szczególnym uwzględnieniem chorób jęczmienia
Dr Włodzimierz Kita |
Opinie Ekspertów | |
|
||
Wpływ jęczmienia hybrydowego na wskaźniki produkcyjne i jakość mięsa u tuczników
prof. Bogusław Fuchs UP we Wrocławiu |
Opinie Ekspertów | |
|