You are here

Switch 62.5 WG | Syngenta
  • Szeroki zakres działania – zwalcza najważniejsze choroby roślin jagodowych
  • Niski poziom pozostałości – pozwala sprostać najwyższym normom odbiorców w kraju i za granicą
  • Krótki okres karencji – daje dużą elastyczność w doborze terminu zabiegu
  • Powszechnie znany i stosowany w ochronie truskawki i maliny
  • Nowa rejestracja także w uprawach borówki amerykańskiej, porzeczek, żurawiny i jeżyny

Spoty Switch

Szara pleśń to poważny problem w uprawie roślin jagodowych

Najpoważniejszą chorobą w uprawie roślin jagodowych jest szara pleśń (Botrytis cinerea). Na niechronionych plantacjach potrafi ona dokonać uszkodzeń owoców, tym samym strat w plonie handlowym sięgających kilkudziesięciu procent.
Grzyb wywołujący chorobę zimuje w postaci sklerocji na obumarłych resztkach roślin: uprawnych, chwastów czy ściółki. Wiosną, z porażonych tkanek wyrastają konidia, tworzące zarodniki konidialne, będące pierwotnym źródłem infekcji. Do infekcji najczęściej dochodzi przez kwiaty. Porażone kwiaty i owoce obumierają, gniją lub zasychają.
Jedyną skuteczną metodą zapobiegania porażenia przez szarą pleśń jest ochrona chemiczna. Na rynku dostępnych jest wiele preparatów zarejestrowanych do ochrony przed tą chorobą. Dotychczas nie było jednak preparatu, który skutecznie pozwala chronić przed szarą pleśnią nie tylko truskawki czy maliny, ale także borówkę wysoką, jeżynę, agrest czy porzeczki.

Switch zwalcza najważniejsze choroby owoców roślin jagodowych

Switch – unikalny skład, wyjątkowe działanie

Preparatem, który całkowicie zmienia istniejącą sytuację, jest Switch firmy Syngenta. Jest on doskonale znany producentom owoców miękkich. Środek ten jest powszechnie używany i ceniony za skuteczność oraz niezawodność działania. W jego skład wchodzą dwie substancje aktywne, pochodzące z odmiennych grup chemicznych, nawzajem uzupełniające się w działaniu. Pierwsza – fludioksonil (fenylopirole) – jest substancją kontaktową, lipofilną, doskonale i trwale potrafiącą łączyć się ze skórką rośliny. Oddziaływując na funkcję błony komórkowej oraz syntezę aminokwasów hamuje kiełkowanie zarodników na powierzchni skórki oraz zapobiega wnikaniu strzępki grzyba do wnętrza rośliny. Druga – cyprodynil (anilinopirymidyny) – jest substancją systemiczną. W krótkim czasie wnika do wnętrza rośliny, także w niższych temperaturach. Hamując syntezę metioniny u grzybów oraz wydzielanie enzymów hydrolitycznych ogranicza wnikanie strzępek grzyba, ich wzrost, a także zarodnikowanie patogenu. Wspólne, a jednocześnie odmienne działanie obu substancji powoduje, że preparat Switch jest jednym z najlepszych, jeżeli nie najlepszym preparatem do zwalczania szarej pleśni. Z tego samego powodu prawdopodobieństwo uodpornienia się tego patogenu na Switch jest niskie, a rozszerzona rejestracja powoduje, że może on być stosowany w większości upraw roślin jagodowych.

Skrócona karencja, rozszerzona rejestracja

Obecnie preparat Switch podwójnie zyskuje na atrakcyjności dla producentów roślin jagodowych. Po pierwsze z powodu znacząco skróconego okresu karencji, a po drugie z powodu rozszerzonej rejestracji na większość upraw roślin jagodowych. Od bieżącego roku karencja dla truskawek wynosi 3 dni, dla malin, jeżyn, żurawiny, porzeczek i borówki amerykańskiej 7 dni. Pozwala to na bardziej elastyczne podejście do ochrony tych gatunków, a co bardzo ważne, pozwala chronić niektóre uprawy także pomiędzy poszczególnymi zbiorami.

Pozbiorcza jakość owoców

Rozważając wybór preparatów do ochrony nie należy się sugerować wyłącznie skutecznością czy szybkością działania. Bardzo istotny jest także ich wpływ na jakość pozbiorczą owoców, na ich wygląd, smak, oraz trwałość w czasie transportu, przechowywania czy sprzedaży. Okazuje się, że rozważając także te czynniki preparat Switch jest bezkonkurencyjny. Badania nad wpływem Switch na jakość owoców truskawki wykazały, że traktowane nim owoce produkują więcej kwasu askorbinowego niż kontrolne, (co powoduje że ich odporność na szarą pleśń jest podwyższona). Produkują one także podobne ilości glukozy i fruktozy (1:1), która to proporcja jest typowa dla zdrowych owoców truskawki. Nie produkują glicerolu, a fenole są na bardzo dobrym poziomie. W efekcie owoce truskawki, także po przechowaniu, mają właściwy wygląd, smak i zapach. Co ważne, podczas transportu i przechowywania owoce truskawki chronione preparatem Switch są także znacząco mniej porażane szarą pleśnią niż kontrolne czy chronione innymi preparatami.

Truskawki po przechowaniu przez 14 dni

Korzyści dla producentów

Switch należy do środków, które zastosowane przed pojawieniem się pierwszych objawów choroby, mogą mieć zasadniczy wpływ na opłacalność produkcji. Nakłady poniesione na prowadzenie plantacji i jej ochronę mogą być zaprzepaszczone bez właściwej ochrony owoców. Switch jest obecnie jedynym w Polsce środkiem ochrony roślin, o tak szerokiej rejestracji w roślinach jagodowych, a jednocześnie o tak krótkiej karencji.
Owoce traktowane tym preparatem są chronione zarówno przed zbiorem, jak i w czasie przechowywania czy transportu, spełniając rygorystyczne normy krajowe i eksportowe dotyczące pozostałości

Zalecenia dotyczące stosowania

Zakres rejestracji i dawka:

  • Truskawka (szara pleśń i antraknoza) – 0,8 kg/ha
  • Malina (szara pleśń, antraknoza, zamieranie pędów malin) – 0,8 - 1 kg/ha
  • Jeżyna (szara pleśń, antraknoza, zamieranie pędów) – 0,8 - 1 kg/ha
  • Porzeczki czarne, czerwone i białe (szara pleśń, zamieranie pędów, antraknoza) – 0,8 - 1 kg/ ha
  • Borówka amerykańska, żurawina (szara pleśń, zamieranie pędów, antraknoza) – 0,8 - 1 kg/ha

Karencja:

  • Truskawka – 3 dni
  • Malina, jeżyna, borówka amerykańska, żurawina, porzeczki czarne, czerwone i białe – 7 dni

 

Podsumowując można powiedzieć, że wybierając Switch jako jeden ze składników programu ochrony roślin jagodowych przed szarą pleśnią możemy być pewni, że wybraliśmy skuteczny i niezawodny preparat.
Jest to nowoczesny środek ochrony roślin dający elastyczne możliwości ochrony plantacji, pozytywnie wpływający na jakość i zdrowotność owoców, ich trwałość po zbiorze, wygląd i właściwości smakowe.