Nowe odmiany, technologie i innowacje warzywne podczas holenderskich Fields of Innovation 2022
Ruszyła rejestracja na Fields of Innovation, jedno z największych i najbardziej prestiżowych wydarzeń dla producentów warzyw na świecie, organizowane każdej jesieni przez firmę Syngenta. Tegoroczna edycja odbędzie się w dniach 27 - 29 września 2022 r. w Grootebroek w Holandii. Tym razem goście po raz pierwszy będą mogli odwiedzić nowoczesne Centrum Technologiczne firmy i poznać nowe urządzenia do badania gleby i poprawy jej kondycji. Tradycyjnie Syngenta zaprezentuje też swoje najlepsze odmiany polowe, a eksperci firmowi doradzą, jak je z sukcesem uprawiać.
Na rozległych poletkach doświadczalnych Syngenty do dyspozycji gości będą najlepsi fachowcy, specjaliści ds. produktów oraz przedstawiciele działów sprzedaży i marketingu firmy. Doradzą, jak dobrać odmiany warzyw optymalne dla danego gospodarstwa oraz jak skutecznie zaplanować programy ochrony w oparciu o lokalne warunki i wyzwania.
W tym roku Syngenta zaprezentuje m.in.:
- Kapustę stożkowa odporną na wysokie temperatury i stres suszy
- Pierwszą stożkową kapustę włoską opracowaną przez Syngentę
- Cebulę odporną na mączniaka
- Kalafior o bardzo długim cyklu produkcyjnym
- Znakomite odmiany kabaczków
- Sałatę o wydłużonym okresie przydatności do spożycia
- Postępy w dziedzinie hodowli zielonej fasoli
- Nowe smaczne, kolorowe mieszańce kukurydzy cukrowej
- Odmiany szpinaku odporne na Stemphylium i Peronospora
- Nagrodzony kalafior iStem
Poznaj wyniki badań naukowych Syngenty
Każda wielka innowacja ma gdzieś początek. Na tegorocznych Fields of Innovation Syngenta otworzy drzwi do swojego nowoczesnego Centrum Badań i Rozwoju.
Podczas spaceru z firmowymi ekspertami i naukowcami będzie można dowiedzieć się, jak Syngenta wykorzystuje środki biologiczne i technologię czujników polowych oraz jak uzyskuje pożądane cechy roślin poprzez krzyżowanie wsteczne.
Będzie okazja wybrać się na wycieczkę nt. produktów biologicznych i dowiedzieć się więcej nt. milionów gatunków małych organizmów występujących na świecie oraz tego, jak szerokie zastosowanie mają w rolnictwie – od optymalizacji składników odżywczych po zwalczanie szkodników.
Syngenta zaprezentuje także czujnik do badania występowania owadów w glebie o nazwie EDAPHLOG oraz Czujnik Bioróżnorodności, służący do badania kondycji gleby i lokalnego ekosystemu. Gleba jest podstawą systemu żywnościowego – uprawia się w niej 95% światowej żywności. Jej ochrona jest kluczowa, aby dostęp do zdrowej gleby miały także przyszłe pokolenia. Podczas pokazu odwiedzający dowiedzą się, jak dzięki czujnikom poznać stan gleby i bioróżnorodności w swoim gospodarstwie i jak wykorzystać te informacje do lepszego zarządzania uprawami.
Dodatkowo podczas Fields of Innovation Syngenta odpowie na pytania dotyczące postępu genetycznego w hodowli. Każdego roku specjaliści firmy badają miliony różnych odmian, aby znaleźć najlepsze cechy roślin, które nadadzą się do dalszego wykorzystania. Dzięki wykorzystaniu ich w nowych odmianach oraz wyspecjalizowanym badaniom Syngenty lepiej niż kiedykolwiek rozumiemy procesy zachodzące w roślinach, a producenci warzyw mają dostęp do najnowocześniejszych technologii i produktów.
Syngenta zaprasza do osobistego zwiedzania poletek i zadawania pytań ekspertom.
Osoby, które nie mogą przyjechać na wydarzenie osobiście, mogą odwiedzić pola wirtualnie. Aktualne informacje i relacje będzie można znaleźć na stronie www.SyngentaVegetables.com.