You are here

Rozszerzenie rejestracji Topas 100 EC

Aktualności Produkty
05.07.2016

Topas 100 EC – specjalista od zwalczania mączniaków (prawdziwego i amerykańskiego) jest obecny na polskim rynku już od dwóch lat.

Fungicyd Topas

Początkowo został zarejestrowany przeciwko mączniakowi prawdziwemu w uprawach jabłoni, gruszy, winorośli oraz pigwy. Preparat ten jest szeroko stosowany, a jego skuteczność została potwierdzona przez wielu producentów.

Obecnie rejestracja Topas 100 EC została rozszerzona o wiele nowych gatunków krzewów jagodowych i warzyw, a mianowicie o:

  • porzeczka czarna, czerwona, biała oraz agrest - amerykański mączniak agrestu
  • truskawka (uprawy polowe, osłony, szklarnie) – mączniak prawdziwy
  • ogórek (uprawy polowe, osłony, szklarnie) – mączniak prawdziwy
  • cukinia, melon (szklarnie) – mączniak prawdziwy
  • bakłażan (szklarnie) – mączniak prawdziwy
  • papryka (szklarnie) – mączniak prawdziwy
  • pomidor (szklarnie) – mączniak prawdziwy


Dla przypomnienia Topas 100 EC jest preparatem opartym na penkonazolu. Działa zapobiegawczo i interwencyjnie. W roślinie przemieszcza się systemicznie i translaminarnie. Jego działanie na patogena polega na hamowaniu biosyntezy ergosterolu. Działa hamująco zarówno na wzrost strzępki infekcyjnej, tworzenie przylg, jak i rozwój strzępek grzyba wewnątrz rośliny. Jest w związku z tym najbardziej wszechstronnie działających i najskuteczniejszym preparatem zarówno do zapobiegania porażenia mączniakami prawdziwymi jak i do ich interwencyjnego zwalczania.

Główne zalety produktu:

  • wysoka skuteczność przeciwko mączniakom prawdziwym
  • niska dawka preparatu na hektar
  • krótka karencja
  • szybkie zanikanie substancji aktywnej w owocach


Aktualna rejestracja:

Zalecana dawka: 0,5l/ha

Okres od ostatniego zastosowania środka do dnia zbioru rośliny uprawnej (okres karencji):

  • ogórek, melon, cukinia, bakłażan, papryka, pomidor, truskawka - 3 dni,
  • jabłka, gruszki, pigwa - 14 dni,
  • porzeczki, agrest - 20 dni,
  • winogrona (konsumpcja bezpośrednia) - 28 dni,
  • winogrona (przemysł winiarski) - 35 dni.