Rozszerzenie rejestracji Topas 100 EC
Topas 100 EC – specjalista od zwalczania mączniaków (prawdziwego i amerykańskiego) jest obecny na polskim rynku już od dwóch lat.

Początkowo został zarejestrowany przeciwko mączniakowi prawdziwemu w uprawach jabłoni, gruszy, winorośli oraz pigwy. Preparat ten jest szeroko stosowany, a jego skuteczność została potwierdzona przez wielu producentów.
Obecnie rejestracja Topas 100 EC została rozszerzona o wiele nowych gatunków krzewów jagodowych i warzyw, a mianowicie o:
- porzeczka czarna, czerwona, biała oraz agrest - amerykański mączniak agrestu
- truskawka (uprawy polowe, osłony, szklarnie) – mączniak prawdziwy
- ogórek (uprawy polowe, osłony, szklarnie) – mączniak prawdziwy
- cukinia, melon (szklarnie) – mączniak prawdziwy
- bakłażan (szklarnie) – mączniak prawdziwy
- papryka (szklarnie) – mączniak prawdziwy
- pomidor (szklarnie) – mączniak prawdziwy
Dla przypomnienia Topas 100 EC jest preparatem opartym na penkonazolu. Działa zapobiegawczo i interwencyjnie. W roślinie przemieszcza się systemicznie i translaminarnie. Jego działanie na patogena polega na hamowaniu biosyntezy ergosterolu. Działa hamująco zarówno na wzrost strzępki infekcyjnej, tworzenie przylg, jak i rozwój strzępek grzyba wewnątrz rośliny. Jest w związku z tym najbardziej wszechstronnie działających i najskuteczniejszym preparatem zarówno do zapobiegania porażenia mączniakami prawdziwymi jak i do ich interwencyjnego zwalczania.
Główne zalety produktu:
- wysoka skuteczność przeciwko mączniakom prawdziwym
- niska dawka preparatu na hektar
- krótka karencja
- szybkie zanikanie substancji czynnej w owocach
Aktualna rejestracja:
Zalecana dawka: 0,5l/ha
Okres od ostatniego zastosowania środka do dnia zbioru rośliny uprawnej (okres karencji):
- ogórek, melon, cukinia, bakłażan, papryka, pomidor, truskawka - 3 dni,
- jabłka, gruszki, pigwa - 14 dni,
- porzeczki, agrest - 20 dni,
- winogrona (konsumpcja bezpośrednia) - 28 dni,
- winogrona (przemysł winiarski) - 35 dni.