You are here

Choroby buraka cukrowego

Aktualności Produkty
23.02.2015

Jakie są najważniejsze choroby buraka cukrowego?

 

Choroby buraka cukrowego - Brunatna plamistość liści

Brunatna plamistość liści – Ramularia beticola


Choroba grzybowa. Na liściach widoczne nieregularne, jasnobrązowe plamy (5-10 mm) o niewyraźnej brązowej krawędzi. Plamy łączą się przy postępującym porażeniu. Liście usychają i powodują pękanie obumarłej tkanki. Wygląd głowy buraka podobny do ananasa - ciągłe tworzenie nowych liści. Rozwojowi choroby sprzyja wilgotna pogoda (16-20 °C, 95% wilgotności), częsta uprawa buraków w zmianowaniu. Zwalczamy zalecanymi fungicydami. Wykorzystujemy odmiany o podwyższonej tolerancji.

Choroby buraka cukrowego - Chwościk buraka

Chwościk buraka – Cercospora beticola


Choroba grzybowa. Na liściach widoczne są okrągłe, szare plamy (2-3 mm) z antocyjanową obwódką, wyraźnie oddzielone od zdrowej tkanki. Przy silnym porażeniu plamy się łączą. Liście szybko usychają. Choroba postępuje od liści zewnętrznych do wewnętrznych. Głowa buraka podobna do ananasa (ze względu na tworzenie nowych liści). Rozwojowi choroby sprzyja wilgotna i ciepła pogoda (temperatura powyżej 25 °C i 100% wilgotność powietrza - ciepłe noce), częsta uprawa w zmianowaniu. Choroba gospodarczo bardzo ważna. Powoduje znaczne straty plonu korzeni i zawartości cukru. Zwalczamy zalecanymi fungicydami. Wykorzystujemy odmiany tolerancyjne na tą chorobę.


Choroby buraka cukrowego - Rizomania

Rizomania – Beet Necrotic Yellow Vein Virus /BNYVV/


Choroba wirusowa. Buraki więdną placowo, liście są małe i wąskie, przebarwione jasnozielono, posiadają długie ogonki. Na korzeniach tworzy się gęsta, ciemna broda. Widoczna przebarwienie wiązek przewodzących. Rozwojowi i przenoszeniu choroby sprzyjają złe warunki powietrzno-wodne, wysokie temperatury oraz stosowany sprzęt rolniczy. Choroba gospodarczo bardzo groźna. Skuteczną metodą walki jest stosowanie powszechnie dostępnych odpornych odmian.


Choroby buraka cukrowego - Rdza buraka

Rdza buraka – Uromyces betae


Choroba grzybowa. Na powierzchni liści środkowych i zewnętrznych widoczne są rdzawo-brązowe krostki (1 mm), a później rdzawo brązowy nalot. Młode liście kędzierzawią się i żółkną. Mocno porażone więdną, usychają i obumierają. Rozwojowi choroby sprzyjają nadmierne dawki azotu, wysoka wilgotność powietrza przy temperaturze od 10 do 20 °C. Stosowanie fungicydów przeciw chwościkowi bardzo mocno ogranicza również rozwój rdzy.


Choroby buraka cukrowego - Mączniak prawdziwy buraka

Mączniak prawdziwy buraka – Erysiphe betae


Choroba grzybowa. Na wierzchniej powierzchni, szczególnie na liściach środkowych i zewnętrznych, widoczne są szarobiałe krostki łączące się w późniejszej fazie rozwojowej tworząc mączysty nalot. Czasem porażenie występuje na spodniej stronie liścia. Przy silnym porażeniu liście żółkną i więdną. Rozwojowi choroby sprzyjają: wysokie temperatury, niski poziom opadów, duże wahania temperatur między dniem a nocą, rosa oraz wysokie dawki nawozów azotowych. Istotne straty w plonach jedynie lokalnie. Stosowane powszechnie fungicydy skutecznie ograniczają rozwój tej choroby.


Choroby buraka cukrowego - Bakteryjna plamistość liści

Bakteryjna plamistość liści – Pseudomonas syringae


Choroba bakteryjna. Na liściu widoczne ciemne plamy i nekrozy o nieregularnym kształcie (1-6 mm), w środku szare z szeroką ciemną krawędzią. Brzegi liści brązowieją i usychają. Rozwojowi choroby sprzyjają uszkodzenia gradowe i mechaniczne (np. przejazdy sprzętem rolniczym). Stosowanie fungicydów nie wpływa na ograniczenie choroby. Choroba ustępuje wraz z rozwojem roślin i suchą pogodą.