Pszenica ozima - Gordian

Gordian

Gordian

Gordian

Wysokie plony na każdym stanowisku

Wysoka jakość wypiekowa. Na wczesne i późne siewy.

GORDIAN (B) – odmiana o dobrej zdrowotności z dużym potencjałem plonowania. Parametry jakościowe dla tej odmiany w większości odpowiadają klasie A (duża liczba opadania). Współczynniki jakościowe w większości na poziomie A, wśród których wyróżnia się wydajność mąki.

Pszenica ozima – Gordian (B)

  • potencjał plonowania wysoki do bardzo wysokiego
  • krótka słoma o dużej odporności na wyleganie
  • dobra zdrowotność
  • pewna jakość B
Pszenica chlebowa Gordian - ocena zimotrwałości

Źródło: Bundessortenamt, Lista Opisowa Odmian 2014, Blatt für Sortenwesen 07/2014
Ocena zimotrwałości 7 wg Bundessortenamt (BSA) jest w przybliżeniu odpowiednikiem oceny 3 wg skali COBORU.

Odporność na choroby

Pszenica chlebowa Gordian - odporność

Wzorzec COBORU 2012–2014: Figura, KWS Ozon, Patras, Artist, Muszelka

Zalecenia agrotechniczne

STANOWISKO I WARUNKI UPRAWY

  • dostosowana do różnych stanowisk
  • elastyczność terminu siewu
  • rekomendowana do wczesnego siewu
     

TERMIN I NORMA WYSIEWU

Połowa września do końca listopada, w zależności od rejonu uprawy

  • wczesny 240–270 kiełkujących ziaren/m2
  • optymalny 280–320 kiełkujących ziaren/m2
  • opóźniony 400–450 kiełkujących ziaren/m2
     

NAWOŻENIE AZOTEM

Poziom nawożenia w zależności od fazy rozwojowej, zasobności gleby, stanowiska i spodziewanych plonów:

  • krzewienie BBCH 21–25 40–80 kg N/ha
  • strzelanie w źdźbło BBCH 31–32 35–70 kg N/ha
  • początek kłoszenia BBCH 49–51 50–80 kg N/ha