
Rewolucyjny, jedyny taki na rynku, opatentowany nawozowy produkt mikrobiologiczny, który znacząco zwiększa tolerancję rośliny na szkodliwe działania środowiska zewnętrznego.
Pliki do pobrania:
SZCZEP STENOTROPHOMONAS
RHIZOPHILA A11E4
Gram-ujemna bakteria

ACTIV by Aphea.Bio® to nawozowy produkt mikrobiologiczny do zaprawiania pszenicy, oparty o mikroorganizm Stenotrophomonas rhizophila szczep A11E4. Poprawia wykorzystanie składników pokarmowych przez rośliny oraz pozytywnie wpływa na życie biologiczne gleby. Chroni przed stresem abiotycznym – trudnymi czynnikami środowiska zewnętrznego (jak np. zasolenie, wilgotność, wysokie i niskie temperatury).
Wybierz ACTIV by Aphea.Bio®
i osiągnij sukces w uprawie pszenicy!
Mikroorganizm Stenotrophomonas rhizophila szczep A11E4 jest naturalnie występującym mikroorganizmem, wyizolowanym z rizosfery i tkanek roślinnych.
Stosowanie biostymulatorów takich jak ACTIV by Aphea.Bio® jest bezpieczne dla środowiska i przyczynia się do bardziej zrównoważonego rolnictwa oraz do zmniejszenia stosowanych dawek nawozów sztucznych.
Wyniki badań kompatybilności biologicznej i fizykochemicznej z najcześciej stosowanymi zaprawami w Polsce
Stosowanie biostymulatorów takich jak ACTIV by Aphea.Bio® jest bezpieczne dla środowiska i przyczynia się do bardziej zrównoważonego rolnictwa oraz do zmniejszenia stosowanych dawek nawozów sztucznych.

- Posiada formulację w postaci mikrogranulatu (MG).
- Zawiera co najmniej 1x1010 CFU/g - w jednym gramie próbki znajduje się około 10 miliardów żywych mikroorganizmów zdolnych do wytworzenia widocznych kolonii na odpowiednim podłożu hodowlanym.
- Opakowanie: aluminiowe worki o wadze 500 g.
- Jest produkowany i pakowany w Unii Europejskiej.

- Unikalny szczep mikroorganizmu, który ma zdolność wysokiej przetrwalności – został pozyskany z gleb zdegradowanych, jako jeden z niewielu, który był w stanie przetrwać w ekstremalnych warunkach.
- Lokalny charakter produktu – zarówno badania nad produktem jak i samo pozyskanie mikroorganizmu odbyło się na ziemiach europejskich – w Belgii, gdzie gleby są bardzo podobne do gleb polskich. Firma Aphea.Bio przeprowadziła szereg badań także na polskich glebach.
- Bardzo konkretne, sprawdzone przeznaczenie – produkt jest dedykowany pszenicy ozimej, wykazuje konkretne działanie właśnie w tej uprawie. Został pozyskany z ryzosfery pszenicy.
- Działa nawet na silnie zasolonych glebach, po intensywnym nawożeniu, gdzie życie gleby jest ubogie w mikroorganizmy i składniki odżywcze. Wspiera życie biologiczne w glebie.
- Jest bezpieczny dla środowiska.
Mechanizm działania
PRODUKCJA OSMOLITÓW
Mikroorganizm produkuje specyficzne metabolity (takie jak glukozylglicerol – GG, czy trehalozę). Związki te są silnymi osmoprotektantami, a dzięki ich obecności w strefie korzeniowej rośliny lepiej radzą sobie z zasoleniem (występującym po wysokim nawożeniu i po następujących deficytach wody) lub w przypadku suszy, niskich temperatur i podczas innych trudnych warunków.
PRODUKCJA SIDEROFORÓW
Czyli substancji chemicznych, które pomagają chelatyzować żelazo z otoczenia rośliny.
DOSTARCZANIE ŻELAZA
Szczególnie ważne dla odpowiedniego funkcjonowania roślin i ich zdrowego wzrostu.
POPRAWA ROZPUSZCZALNOŚCI FOSFORU
Rozpuszczanie związków fosforu nieorganicznego i mineralizacja fosforu organicznego, co prowadzi do zwiększenia dostępności fosforu dla roślin.
PRODUKCJA HORMONÓW ROŚLINNYCH
Czyli substancji chemicznych, które regulują procesy wzrostu i rozwoju roślin.

Korzyści w uprawie
Korzyści z zastosowania produktu
- Poprawa przyswajalności dostępnych dla rośliny składników pokarmowych takich jak: azot, fosfor czy żelazo.
- Zwiększenie tolerancji na stresy abiotyczne, szczególnie takie jak: zasolenie, susza czy niskie lub wysokie temperatury.
- Zmniejszenie ilości aplikacji nawozów sztucznych, zgodnie z zasadami Nowego Zielonego Ładu.
- Umożliwienie lepszej adaptacji roślin i zachowanie pełni potencjału wzrostu.
- Ochrona życia biologicznego gleby przed negatywnym wpływem zmian klimatycznych.
- Bezpieczeństwo stosowania i pozytywny wpływ na środowisko.


Stosowanie
Aplikacja produktu
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania w uprawie pszenicy wynosi:
Maksymalna norma wysiewu przy użyciu zaprawianego materiału siewnego wynosi:
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym:


Jak przygotować zaprawę nasienną ACTIV by Aphea.Bio®
Kolejność przygotowania cieczy roboczej (1t materiału siewnego)

Trwałość produktu
- Okres trwałości preparatu Activ by Aphea.Bio® wynosi 9 miesięcy.
- Po otwarciu opakowania zawartość należy zużyć w ciągu 24 godzin.
- Preparat Activ by Aphea.Bio® wymaga przechowywania w temperaturze pokojowej (najlepiej poniżej 20°C).
- Produkt przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemikach, w chłodnym, dobrze wentylowanym i suchym pomieszczeniu oraz chronić przed wilgocią.

Wyniki doświadczeń
ACTIV by Aphea.Bio® NOWOŚĆ
Szczep bakterii Stenotrophomonas rhizophila został przetestowany:
- w ponad 100 badaniach terenowych (przesiewowych i zaawansowanych),
- w ciągu 4 lat doświadczeń od 2019-2022,
- w 12 różnych krajach UE,
- przy różnych dawkach nawożenia azotem:
- przebadany pod kątem wpływu różnych sposobów wprowadzania azotu na dany system lub środowisko.
WYNIKI DOŚWIADCZEŃ POLOWYCH W POLSCE I W INNYCH KRAJACH
Wzrost plonów w porównaniu do nietraktowanych (%) szczepem bakterii ACTIV by Aphea.Bio® w latach 2019-2022.
Doświadczenia polowe na pszenicy ozimej przy obniżonych dawkach nawozów azotowych.
Przy zastosowaniu ACTIV by Aphea.Bio® i zmniejszonym stosowaniu nawozów azotowych, zaobserwowano wzrost plonów ziarna o 5,3% na przestrzeni lat 2019-2022.


Faza I
Warunki kontrolowane

Faza II
Doświadczenia polowe

Faza III
Zaawansowane doświadczenia polowe w wielu krajach

Pliki do pobrania: