ACTIV® by Aphea.bio

Rewolucyjny, jedyny taki na rynku, opatentowany nawozowy produkt mikrobiologiczny, który znacząco zwiększa tolerancję rośliny na szkodliwe działania środowiska zewnętrznego.

ACTIV by Aphea.Bio® to nawozowy produkt mikrobiologiczny do zaprawiania pszenicy, oparty o mikroorganizm Stenotrophomonas rhizophila szczep A11E4. Poprawia wykorzystanie składników pokarmowych przez rośliny oraz pozytywnie wpływa na życie biologiczne gleby. Chroni przed stresem abiotycznym – trudnymi czynnikami środowiska zewnętrznego (jak np. zasolenie, wilgotność, wysokie i niskie temperatury).

Wybierz ACTIV by Aphea.Bio®
i osiągnij sukces w uprawie pszenicy!

Mikroorganizm Stenotrophomonas rhizophila szczep A11E4 jest naturalnie występującym mikroorganizmem, wyizolowanym z rizosfery i tkanek roślinnych.

Stosowanie inokulantów takich jak ACTIV by Aphea.Bio® jest bezpieczne dla środowiska i przyczynia się do bardziej zrównoważonego rolnictwa oraz do zmniejszenia stosowanych dawek nawozów sztucznych.

Wyniki badań kompatybilności biologicznej i fizykochemicznej z najcześciej stosowanymi zaprawami w Polsce

Stosowanie biostymulatorów takich jak ACTIV by Aphea.Bio® jest bezpieczne dla środowiska i przyczynia się do bardziej zrównoważonego rolnictwa oraz do zmniejszenia stosowanych dawek nawozów sztucznych.

ACTIV - wyniki badań kompatybilności biologicznej i fizykochemicznej
  • Posiada formulację w postaci mikrogranulatu (MG).
  • Zawiera co najmniej 1x1010 CFU/g - w jednym gramie próbki znajduje się około 10 miliardów żywych mikroorganizmów zdolnych do wytworzenia widocznych kolonii na odpowiednim podłożu hodowlanym.
  • Opakowanie: aluminiowe worki o wadze 500 g.
  • Jest produkowany i pakowany w Unii Europejskiej.
ACTIV - cechy
  1. Unikalny szczep mikroorganizmu, który ma zdolność wysokiej przetrwalności – został pozyskany z gleb zdegradowanych, jako jeden z niewielu, który był w stanie przetrwać w ekstremalnych warunkach.
  2. Lokalny charakter produktu – zarówno badania nad produktem jak i samo pozyskanie mikroorganizmu odbyło się na ziemiach europejskich – w Belgii, gdzie gleby są bardzo podobne do gleb polskich. Firma Aphea.Bio przeprowadziła szereg badań także na polskich glebach.
  1. Bardzo konkretne, sprawdzone przeznaczenie – produkt jest dedykowany pszenicy ozimej, wykazuje konkretne działanie właśnie w tej uprawie. Został pozyskany z ryzosfery pszenicy.
  2. Działa nawet na silnie zasolonych glebach, po intensywnym nawożeniu, gdzie życie gleby jest ubogie w mikroorganizmy i składniki odżywcze. Wspiera życie biologiczne w glebie.
  3. Jest bezpieczny dla środowiska.

Mechanizm działania

PRODUKCJA OSMOLITÓW

Mikroorganizm produkuje specyficzne metabolity (takie jak glukozylglicerol – GG, czy trehalozę). Związki te są silnymi osmoprotektantami, a dzięki ich obecności w strefie korzeniowej rośliny lepiej radzą sobie z zasoleniem (występującym po wysokim nawożeniu i po następujących deficytach wody) lub w przypadku suszy, niskich temperatur i podczas innych trudnych warunków.

PRODUKCJA SIDEROFORÓW

Czyli substancji chemicznych, które pomagają chelatyzować żelazo z otoczenia rośliny.

DOSTARCZANIE ŻELAZA

Szczególnie ważne dla odpowiedniego funkcjonowania roślin i ich zdrowego wzrostu.

POPRAWA ROZPUSZCZALNOŚCI FOSFORU

Rozpuszczanie związków fosforu nieorganicznego i mineralizacja fosforu organicznego, co prowadzi do zwiększenia dostępności fosforu dla roślin.

PRODUKCJA HORMONÓW ROŚLINNYCH

Czyli substancji chemicznych, które regulują procesy wzrostu i rozwoju roślin.

ACTIV - mechanizm działania

Korzyści w uprawie

Korzyści z zastosowania produktu

  • Poprawa przyswajalności dostępnych dla rośliny składników pokarmowych takich jak: azot, fosfor czy żelazo.
  • Zwiększenie tolerancji na stresy abiotyczne, szczególnie takie jak: zasolenie, susza czy niskie lub wysokie temperatury.
  • Zmniejszenie ilości aplikacji nawozów sztucznych, zgodnie z zasadami Nowego Zielonego Ładu.
  • Umożliwienie lepszej adaptacji roślin i zachowanie pełni potencjału wzrostu.
  • Ochrona życia biologicznego gleby przed negatywnym wpływem zmian klimatycznych.
  • Bezpieczeństwo stosowania i pozytywny wpływ na środowisko.
Syngenta Biologicals
ACTIV - korzyści w uprawie

Stosowanie

Aplikacja produktu

Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania w uprawie pszenicy wynosi:

100 g/100 kg ziarna

Maksymalna norma wysiewu przy użyciu zaprawianego materiału siewnego wynosi:

400 kg/ha

Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym:

1
Seedcare

ACTIV - stosowanie

Jak przygotować zaprawę nasienną ACTIV by Aphea.Bio®

Kolejność przygotowania cieczy roboczej (1t materiału siewnego)

Kolejność przygotowania cieczy roboczej

Trwałość produktu

  • Okres trwałości preparatu Activ by Aphea.Bio® wynosi 9 miesięcy.
  • Po otwarciu opakowania zawartość należy zużyć w ciągu 24 godzin.
  • Preparat Activ by Aphea.Bio® wymaga przechowywania w temperaturze pokojowej (najlepiej poniżej 20°C).
  • Produkt przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemikach, w chłodnym, dobrze wentylowanym i suchym pomieszczeniu oraz chronić przed wilgocią.
Okres trwałości preparatu Activ
ACTIV by Aphea.Bio®
Syngenta

Wyniki doświadczeń

ACTIV by Aphea.Bio® NOWOŚĆ

Szczep bakterii Stenotrophomonas rhizophila został przetestowany:

  • w ponad 100 badaniach terenowych (przesiewowych i zaawansowanych),
  • w ciągu 4 lat doświadczeń od 2019-2022,
  • w 12 różnych krajach UE,
  • przy różnych dawkach nawożenia azotem:
  • przebadany pod kątem wpływu różnych sposobów wprowadzania azotu na dany system lub środowisko.

WYNIKI DOŚWIADCZEŃ POLOWYCH W POLSCE I W INNYCH KRAJACH

Wzrost plonów w porównaniu do nietraktowanych (%) szczepem bakterii ACTIV by Aphea.Bio® w latach 2019-2022.
Doświadczenia polowe na pszenicy ozimej przy obniżonych dawkach nawozów azotowych.

Przy zastosowaniu ACTIV by Aphea.Bio® i zmniejszonym stosowaniu nawozów azotowych, zaobserwowano wzrost plonów ziarna o 5,3% na przestrzeni lat 2019-2022.

Unikalny szczep bakterii STENOTROPHOMONAS RHIZOPHILA
ACTIV - wyniki doświadczeń

Faza I

Warunki kontrolowane

Warunki kontrolowane

Faza II

Doświadczenia polowe

Doświadczenia polowe

Faza III

Zaawansowane doświadczenia polowe w wielu krajach

Zaawansowane doświadczenia polowe w wielu krajach