You are here

Mączniak prawdziwy buraka


Mączniak prawdziwy buraka – objawy, szkodliwość i zwalczanie

Mączniak prawdziwy buraka to choroba grzybowa, która poraża liście, a nie organ spichrzowy i dlatego bywa bagatelizowana. W większości przypadków jej znaczenie ekonomiczne rzeczywiście nie jest duże. Zdarza się jednak, że pojawia się u buraka we wczesnej fazie rozwoju i wtedy ma faktyczny, negatywny wpływ na plonowanie. Jak zwalczać mączniaka prawdziwego buraka?

Mączniak prawdziwy buraka – informacje o patogenie

Mączniak prawdziwy buraka to choroba grzybowa wywoływana przez Erysiphe communis. Patogen żeruje na burakach ćwikłowych, cukrowych, pastewnych, a także na komosie (powszechny chwast). Zagraża każdej odmianie buraka. Źródłem infekcji pierwotnej są klejstotecja z zarodnikami workowymi zimujące w glebie na pozostawionych resztkach roślinnych. Rozwojowi choroby sprzyja wysoka temperatura powietrza (powyżej 20°C) i sucha pogoda (wilgotność powietrza 30-40%). Mączniak prawdziwy buraka silniej objawia się na plantacjach, na których wcześniej wystąpił wirus żółtaczki. Choroba jest znana w Europie od dawna. Po raz pierwszy odnotowano ją na terenie obecnych Czech w 1903 roku.

Mączniak prawdziwy buraka – jakie ma objawy?

Mączniak prawdziwy buraka jest łatwy do rozpoznania, gdyż ma charakterystyczne symptomy. Choroba pojawia się na burakach ćwikłowych w różnych fazach ich wzrostu, zwykle jednak pod koniec wegetacji. Objawy często są dobrze widoczne w sierpniu. Grzyb najpierw poraża starsze liście, później rozprzestrzenia się na wszystkie zielone organy rośliny.

  • Początkowo na liściach występują drobne, białe lub brudnobiałe plamy. Później łączą się ze sobą i powiększają. To zarodnikująca grzybnia.
  • Z czasem mączysty nalot może pokryć większy obszar blaszek liściowych. Liście wyglądają, jakby były ubrudzone farbą. Objawy są także widoczne na ogonkach liściowych.
  • Charakterystyczne zmiany są najsilniej widoczne na wierzchniej stronie blaszek liściowych.
  • Przy silnym porażeniu mączniak prawdziwy doprowadza do żółknięcia, więdnięcia i usychania liści.

Szkodliwość mączniaka prawdziwego buraka

Jeśli mączniak prawdziwy buraka zaatakuje rośliny w późnej fazie rozwoju, szkody zazwyczaj nie są wielkie. W dodatku najczęściej poraża pojedyncze buraki w różnych miejscach na polu. W sprzyjających warunkach może wystąpić jednak na całej plantacji. Oprócz tego pojawia się na burakach młodych. W takim wypadku ma bezpośredni wpływ na spadek plonu. Straty mogą wynieść nawet 15-20%. Jak dokładnie działa patogen?

Mączniak prawdziwy buraka poprzez tworzenie narośli i powodowanie żółknięcia liści zmniejsza intensywność asymilacji, tym samym osłabia wzrost. Grzyb pobiera z liści substancje odżywcze. U buraka cukrowego silna infekcja może spowodować spadek zawartości cukru o 1,5-2%. Na skutek aktywności mączniaka prawdziwego buraka dochodzi do nadmiernej transpiracji (utraty wody), przez co rośliny są bardziej narażone na wysychanie. Wystąpienie choroby osłabia buraka, który staje się bardziej podatny na inne patogeny oraz szkodniki.

Mączniak prawdziwy buraka – zapobieganie i zwalczanie

Aby ograniczyć występowanie mączniaka prawdziwego buraka wykonuje się wszelkie działania, które mają na celu poprawę kondycji roślin. To staranne przygotowanie podłoża, regulowanie pH i zrównoważone dokarmianie. Nie należy przesadzać z dawkami azotu, które są niekorzystne dla buraka, zwiększają podatność na choroby i szkodniki.

Regularnie należy walczyć ze szkodnikami i chwastami. Dodatkowa profilaktyka:

  • Wybór odmian o małej podatności na mączniaka prawdziwego buraka (niestety takie odmiany są z kolei zazwyczaj mniej odporne na chwościka buraka).
  • Utrzymanie czystości na polu – wykonywanie orki po zbiorach.
  • Stosowanie płodozmianu. Unikanie siewu buraków nawet w miejscach, które przylegają do pola na których uprawiano je w poprzednim roku.
  • Zabiegi fungicydami wykonywane profilaktycznie i doraźnie. Mączniakowi prawdziwemu zapobiega się przy okazji zwalczania innych chorób grzybowych (np. w ochronie przeciw chwościkowi buraka). Choroba jest wrażliwa na wiele substancji aktywnie czynnych zawartych w pestycydach.

Mączniak prawdziwy buraka to choroba, która w pewnych warunkach może być groźna. Dlatego nie należy zaniedbywać profilaktyki (to przy okazji ogranicza występowanie innych patogenów), a w razie nasilonej infekcji trzeba wykonać zabiegi agrotechniczne.