Środki ochrony roślin - fungicydy
Środki ochrony roślin - insektycydy
Środki ochrony roślin - herbicydy
Sadownictwo to bardzo ważny sektor produkcji rolniczej w Polsce. Zajmując zaledwie 1,8 % powierzchni użytków rolnych, dostarcza 15 % wartości produkcji roślinnej. Polska słynie z upraw sadowniczych – zarówno pod względem wysokości uzyskiwanego plonu jak i jakości owoców. Należymy do czołowych w świecie i Europie producentów i eksporterów jabłek. Na skalę towarową w sadach uprawiane są następujące drzewiaste gatunki sadownicze: jabłoń, grusza i pigwa, śliwa, brzoskwinia, morela, czereśnia, wiśnia, orzech i leszczyna (prowadzona w formie drzewiastej). Z krzewów jagodowych znaczenie ekonomiczne ma uprawa truskawek, agrestu, malin i jeżyn, porzeczek (białych, czerwonych i czarnych), borówki amerykańskiej, winorośli a w ostatnich latach także żurawiny. Największym regionem sadowniczym w Polsce są okolice Grójca na Mazowszu i okolice Sandomierza.
Owoce jagodowe zdobywają coraz większą popularność wśród producentów. Do najpopularniejszych owoców jagodowych należą: truskawki, maliny, porzeczki czerwone, czarne, poziomki, jeżyny, agrest, borówki. Lubelszczyzna jest dzisiaj liderem upraw malin w Polsce - stąd pochodzi około połowa naszej produkcji.
Zabiegi w sadzie i ogrodzie najlepiej wykonywać profilaktycznie – w myśl zasady zapobiegać niż leczyć. Porażenia przez choroby czy pojawu owadów nie da się uniknąć. Wystarczy, że lato będzie deszczowe lub rośliny zostaną osłabione na skutek przymrozków. Zwalczanie parcha lub mączniaka jabłoni, gorzkiej oraz mokrej zgnilizny, mszyc jabłoniowych czy wreszcie owocówek i zwojkówek bywa uciążliwe, dlatego trzeba rozsądnie dobierać preparaty i stosować je naprzemiennie. Walka powinna być prowadzona przez cały sezon - tylko w ten sposób można mówić o efektywnej ochronie.