You are here

Warzywa

Uprawa warzyw w Polsce zajmuje powierzchnię ok. 140 tys. hektarów. Znakomita jej część stanowią warzywa gruntowe, których produkcja wynosi niemal 5 mln ton. Natomiast produkcja warzyw pod osłonami, takich jak pomidory i ogórki, osiąga poziom ok. 350 tys. ton. Polska jest potentatem w produkcji kapusty, ale nie mniej ważne są pomidory, ogórki, kalafiory czy cebula. Na znaczeniu zyskują ostatnio również marchew i burak ćwikłowy.

Zachodzące w naszym kraju przemiany gospodarcze nie pozostają obojętne dla rynku warzywniczego. W najbliższych latach producenci warzyw mogą spodziewać się znacznego udziału sieci supermarketów w detalicznej sprzedaży warzyw. Konsumentów z kolei coraz bardziej interesuje zdrowa żywność, wytworzona zgodnie z zachowaniem zasad integrowanej produkcji i oparta o odpowiednie technologie ochrony roślin.

W naszym portfolio znajdują się najwyższej jakości nasiona różnych odmian warzyw. Środki ochrony roślin przed grzybami, chwastami i insektami stanowią dopełnienie naszej oferty.

Ochrona przed chorobami


Fungicydy

Scorpion 325 SC

Środek grzybobójczy, koncentrat w postaci stężonej zawiesiny do rozcieńczania wodą o...

Fungicydy

Amistar Opti 480 SC

Środek grzybobójczy w formie koncentratu stosowany zapobiegawczo w zwalczaniu chorób...

Fungicydy

Carial Star 500 SC

Środek grzybobójczy w formie koncentratu stosowany zapobiegawczo w zwalczaniu chorób...

Fungicydy

Switch 62,5 WG

Środek grzybobójczy w formie koncentratu granul stosowany w zwalczaniu oraz...

Fungicydy

Topas 100 EC

Środek grzybobójczy w formie koncentratu do sporządzania emulsji wodnej, o działaniu...

Fungicydy

Amistar 250 SC

Środek grzybobójczy w formie koncentratu stosowany zapobiegawczo w zwalczaniu chorób...

Fungicydy

Ridomil Gold MZ Pepite 67,8

Środek grzybobójczy w formie granul stosowany zapobiegawczo w okresie intensywnego...

Fungicydy

Revus 250 SC

Środek grzybobójczy w formie zawiesiny do stosowania głównie zapobiegawczego i...

Ochrona przed chwastami


Herbicydy

Boxer 800 EC

Środek chwastobójczy w formie koncentratu do sporządzania emulsji wodnej. Jest...

Herbicydy

Fusilade Forte 150 EC

Środek chwastobójczy w formie koncentratu przeznaczony do selektywnego zwalczania...

Ochrona przed insektami


Insektycydy

Affirm 095 SG

Środek owadobójczy w formie granul do sporządzania zawiesiny wodnej, o działaniu...

Insektycydy

Karate Zeon 050 CS

Środek owadobójczy i przędziorkobójczy w formie koncentratu przeznaczony do zwalczania...

Insektycydy

Pirimor 500 WG

Środek owadobójczy w formie granul przeznaczony do zwalczania mszyc w roślinach...

Insektycydy

Vertimec 018 EC

Środek owadobójczy i przędziorkobójczy do zwalczania przędziorków i owadów szkodliwych...

Odmiany warzyw



Uprawa warzyw w Polsce jest prowadzona zarówno na plantacjach wielkopowierzchniowych jak i w przydomowych ogrodach, działkach i ogrodach ROD. W pierwszym przypadku zdecydowaną większość stanowią warzywa polowe. W amatorskiej uprawie ponadto często stawia się na warzywa pod osłonami (głównie w tunelach foliowych i w szklarniach nieogrzewanych). To dobre rozwiązanie, które pozwala uzyskać wcześniejszy plon i prowadzić efektywną uprawę warzyw ciepłolubnych (pomidor, ogórek, papryka, melon).

W Polsce najczęściej uprawia się tradycyjne warzywa: kapustę, ziemniaki, ogórki, kalafiory, marchew, pietruszkę i buraka cukrowego. Właściciele ogrodów coraz chętniej decydują się na warzywne eksperymenty. Tym sposobem w ostatnich latach ogromną popularnością cieszy się jarmuż – roślina do niedawna niedoceniana i pomijana. Ponadto rynek zdobywają „kolorowe” odmiany warzyw – fioletowa marchew, czarne i kremowe pomidory oraz rzodkiewka o żółtych korzeniach. Zwykle uprawa takich „ciekawostek” wygląda podobnie jak powszechnych odmian  – różni się co najwyżej terminem wysiewu nasion lub sadzenia rozsady.

Najważniejszym aspektem w uprawie warzyw jest zmianowanie. Roślin należących do tej samej rodziny i wytwarzających podobny system korzeniowy nie powinno się sadzić w swoim następstwie. Warto przemyślanie planować przedplon, plon główny i poplon. Na wysokość plonu wpływa nawet dobre lub złe sąsiedztwo roślin. Istotne jest także regularne nawadnianie, nawożenie oraz ochrona z chorobami, szkodnikami i zachwaszczeniem. Poszczególne preparaty powinno się stosować naprzemianlegle – aby organizmy niepożądane nie uodporniły się na nie. Warzywa polowe są mniej uzależnione od człowieka od tych uprawianych pod osłonami. Jednocześnie jednak częściej szkodzą im niskie temperatury.