You are here

XIX Spotkanie z Przemysłem Przetwórczym w Zakopanem

Warzywa
18.04.2018

Już po raz dziewiętnasty firma Syngenta wraz z partnerami zorganizowała spotkanie poświęcone rynkowi skupu warzyw i przewidywanym trendom w sektorze przetwórczym na nadchodzący sezon. Była to również świetna okazja by przybliżyć aktualną ofertę firmy. W spotkanie wzięli udział przedstawicie większości zakładów produkcyjnych w Polsce.

Sektor przetwórczy w Polsce

Sytuację na rynku przybliżył Zbigniew Chuchnowski, który zwrócił uwagę na tendencję wzrostową w skupie brokułów i kalafiorów przez przedsiębiorstwa przetwórcze. Największy wzrost zanotował skup brokułu, gdzie w porównaniu z rokiem 2017 kupiono o 24% więcej produktu przez 24 zakłady produkcyjne. Nie tak znaczny wzrost odnotował również skup kalafiora, którego nominalnie zakłady kupiły o 50 000 ton różyczki więcej, co przekłada się na 4% wzrost.

Brokuł w Europie

Trendy w uprawie przedstawił licznie zebranym gościom Zenon Małek, Product Manager z firmy Syngenta. W Krajach Europy zachodniej powierzchnia uprawy brokułów jest dosyć zróżnicowana z lekką tendencją wzrostową. To, czego można się spodziewać po ubiegłorocznym sezonie to wzrost produkcji w Hiszpanii dla potrzeb przetwórstwa, przy czym we Włoszech oczekuje się 10 % spadku względem ubiegłego roku, podobnie zresztą jak W Wielkiej Brytanii. Nieznaczne wzrosty spodziewane są na takich rynkach jak Turcja, Grecja oraz Izrael. W tej tendencji utrzymuje się również Polska

Odnosząc się do ubiegłego sezonu Zenon Małek, zwrócił uwagę na to, że był to ciężki rok dla producentów brokułów w naszym kraju przez zwiększoną presję chorób grzybicznych i bakteryjnych. Nowym zagrożeniem jakie pojawiło się w ubiegłym sezonie wśród upraw był systemiczny mączniak brokułu (SDM – Systemic Downy Mildew), który zagraża sprzedaży już wyprodukowanych różyczek.

Syngenta wychodzi naprzeciw odżywaniom

Kiedy odmiany konkurencji przejawiają podatność na SDM, Syngenta poświęca czas i energię na hodowlę nowych odmian i prowadzenie doświadczeń by przeciwdziałać zagrożeniom. Jak informował Zenon Małek, Syngenta poprzez hodowlę nowych odmian, wskazuje perspektywiczne kierunki rozwoju przemysłu przetwórczego również w Polsce. Zostało to omówione na przykładzie upraw kalafiorów o barwnych różach, które dostępne już są na rynku. Mowa tutaj o odmianach w trzech kolorach: Zielonym – odmiana SGC 8001, Pomarańczowym – FlameStar F1 oraz Fioletowym – Graffiti F1. W ramach prowadzonego projektu EasyBroq zaprezentowano odmianę brokułu o nazwie Monflor, który charakteryzuje się wieloróżyczkowym kwiatostanem.

Sztandarowe odmiany brokułu zaprezentował licznie zgromadzonym przedstawicielom branży przetwórczej pan Rafał Żmuda. Mocne, niezwodne i kompletne – tak została scharakteryzowana oferta cenionych przez producentów odmian Gohan, Cabral i David, dzięki którym kompleksowo można zaplanować sezon od wczesnoletnich zbiorów po jesienne. Marek Zieliński uzupełnił informacje o nowych kreacjach w portfolio Syngenty w postaci brokułów Batory, Monrello i Monclano. Ta ostatnia charakteryzuje się wysoką odpornością na często atakującą uprawy kiłę kapusty. Odmiany kalafiorów takie jak Guidline, Lecanu i nowość na rynku – Almagro – to pozycje w ofercie przygotowane pod ciężkie warunki stresowe i gorące lato charakteryzujące się wigorem i wysoką zdrowotnością.

Mariusz Kwiatkowski przedstawił z kolei nowości w w innych gatunkach warzyw. Zwrócił uwagę na nową odmianę jarmużu Kobolt, nadającą się do zbioru mechanicznego, która cechuje się także bardzo szybkim wzrostem gdyż po 70 dniach wegetacji jest gotowa do zbioru. Wśród pomidorów dedykowanych przemysłowi przetwórczemu pojawiła się nowa odmiana – Miceno F1, charakteryzuje się wysoką odpornością na suchą zgniliznę, a dzięki silnemu systemowi korzeniowemu zapewnia wysoki potencjał plonotwórczy nawet w ciężkich warunkach uprawy. Bardzo zbliżonymi właściwościami cechuje się odmiana papryki Crusader, również nowość w Portfolio firmy Syngenta w uprawach dla przemysłu.

Nadzieja na przyszłość

Jak zostało powiedziane na samym początku spotkania przez Zbigniewa Chuchnowskiego, tego typu konferencje są doskonałą okazją do rozwijania i umacniania wieloletniej współpracy z zakładami przetwórczymi. Wymiana pomysłów i przedstawianie wzajemnych oczekiwań na efektywniejsze dążenie do ich realizacji, a co za tym idzie wpływa pozytywnie na rozwój branży przetwórstwa. Nowoczesne technologie uprawy i wdrażane odmiany roślin mogą tylko jeszcze korzystniej wpłynąć na wydajność produkcji warzyw i osiąganie lepszej jakości finalnego plonu.