Trudny rok dla Cebuli

Początek sierpnia do czas pierwszych podsumowań kończącego się powoli sezonu 2019. Wizyta ekspertów Onion Leader na plantacjach pozwoliła zapoznać się obecną sytuacją na polach i jak się można było tego spodziewać, sezon ten okazał się jeszcze trudniejszy od poprzedniego. Efekt suszy i wysokich temperatur w największym stopniu odbił się na ilości i jakości plonu.
Czynniki minimum w sezonie 2019
Lustracja pola w okolicach Ożarowa Mazowieckiego objęła plantację, na której rośnie odmiana Wellington F1. Jest ona lubiana i preferowana przez lokalnych rolników za jasny kolor skórki i świetną jakość. Warunki pogodowe nie rozpieszczały nikogo w tym sezonie. Począwszy od kwietnia, który w całej Polsce był raczej suchy, chłodny i wietrzny, nie sprzyjał dobrym wschodom cebuli. Były one wydłużone w czasie i konieczne okazywało się nawadnianie plantacji by wzrost roślin przebiegał prawidłowo. Z kolei wydłużony okres wschodów miał przełożenie na późniejszą kondycję roślin.
Oprócz niekorzystnych warunków pogodowych, producenci cebuli musieli zmagać się dodatkowo z wysoką presją wciornastków, którym sprzyjały utrzymujące się wysokie temperatury. Zwalczanie szkodnika było bardzo trudne lub nawet nie możliwe, szczególnie kiedy lustracje pola nie były prowadzone na bieżąco. Szczyt problemów z wciornastkami nastąpił w okresie żniw, kiedy zaczęły one szukać nowych żerowisk i przenosiły się właśnie między innymi na plantacje cebuli. W połączeniu z deficytem wody, roślinom zaczęły zasychać i zamierać końcówki szczypioru, a w konsekwencji zahamowanie wzrostu.
Słabsza kondycja to niższe plony
Plantacje cebuli uprawiane w monokulturze, spotykały się często z problemem różowienia korzeni. Problem ten dotyczył w dużym stopniu producentów z Kujaw, którym na dodatek nie sprzyjało fuzaryjne więdnięcie występujące w uprawie. Rośliny w tym sezonie nie miały korzystnych warunków do stworzenia dobrego systemu korzeniowego, a co za tym idzie nie osiągały dobrej kondycji. Powszechnie obserwuje się w tym roku zredukowana liczbę liści (szczypioru) na roślinach. Średnio w Europie rośliny mają po 2-3 szczypiory mniej względem normalnych lat. To jest bardzo dużo w przypadku cebuli i ma diametralny wpływa na wielkość zgrubień – przypomina Władysław Tokarczyk, ekspert firmy Syngenta.
Powszechnym problemem na plantacjach cebuli były brązowe przebarwienia końcówek szczypioru. Nie jest to efekt choroby ale wysokich temperatur, których ostatecznym następstwem jest reutilizacja składników pokarmowych i wcześniejszy koniec wegetacji.
Powyższy film dobrze obrazuje, że tam gdzie zadbano o plantacje i wykonano wszelkie niezbędne zabiegi, można było liczyć na dobry plon nawet przy niesprzyjających warunkach.
Każdy rok jest inny i przynosi producentom nowe wyzwania. Dlatego nie da się uprawiać cebuli (podobnie jak i innych warzyw) według jednego, z góry przyjętego, schematu. Jako doradcy Onion Leader mamy stały kontakt z naszymi plantatorami, analizujemy, lustrujemy plantacje i staramy się dobierać optymalne rozwiązania uprawowe – podkreśla Mariusz Kwiatkowski.