You are here

Kapusty zielone na polu i w przechowalni.

Warzywa
20.04.2021

 

Wizyta w gospodarstwach gdzie przechowywane są kapusty odmiany Syngenta pozwalają ocenić ich jakość po kilku miesiącach składowania w warunkach chłodniczych. Zadania tego podjęli się Grzegorz Goździk i Zygmunt Siekacz z Syngenta. 

Pierwsza  z ocenianych odmian to Storidor. Już na pierwszy rzut oka kapusta wygląda tak, jakby niedawno została zebrana z pola. Zarówno liście zewnętrzne, ale i kolejne, mają ładną zieloną barwę, co nadaje tej kapuście świeżego wyglądu. Nie bez powodu to właśnie Storidor jest odmianą polecaną do bardzo długiego przechowywania. Kolejna odmiana to Zenon, łatwa w uprawie na różnych stanowiskach i cechująca się bardzo dobrym plonowaniem i wyrównaniem główek. Po przechowywaniu idealnie się obiera, a po zdjęciu 1-2 liści nadal pozostaje zielona. Bez problemu tworzy główki o masie 4 kg a nawet większe. MARCONI to zupełna nowość w kapustach przechowalniczych, jako propozycja kapusty tworzącej wyrównane główki na potrzeby supermarketów. Ważną cechą tej odmiany jest wysoka tolerancja na wciornastki. Odmiana wybitnie przydatna do długiego przechowywania, a gruba warstwa zielonych liści, sprawia, że po obraniu kapusta nadal wygląda bardzo atrakcyjnie. Odmiana bardzo elastyczna także pod względem uprawy – stosując większe zagęszczenie (nawet do 55 tys. szt./ha)  można uzyskać główki mniejsze (1,5 – 2 kg), a gdy będzie posadzona w mniejszym zagęszczeniu główki mogą osiągnąć nawet 3,5-4 kg.     

Prodikos to w wielu sytuacjach kapusta nie do zastąpienia – wysoko osadzone główki są łatwe do zbioru, no i utrzymuje piękny zielony kolor nawet po kilku miesiącach przechowywania. KEPLER to kolejna nowość od Syngenta. Główki zbite, twarde i ciężkie – to cechy zapewniające wysoki plon i znakomitą jakość kapusty do długiego przechowywania. Odmiana o okresie wegetacji wynoszącym 140 dni, jest w stanie zbudować główki o masie 3,5-4 kg. Odmiana cechują się wysoką tolerancją wobec wciornastków.  Kepler stanowi bardzo dobre uzupełnienie pozostałych odmian do bardzo długiego przechowywania czyli Prodikos i Marconi.