You are here

Co „szeleści” w przechowalniach

Warzywa
30.01.2021

 

W połowie stycznia 2020 roku przedstawiciele firmy Syngenta odwiedzili kilka gospodarstw gdzie przechowywana jest cebula. Pozwoliło to ocenić jej kondycję, zdrowotność oraz zweryfikować jakość. Najbardziej jednak istotne okazało się sprawdzenie tego – jak szeleści cebula.

Wielkopolska

W gospodarstwie Mikołaja Szczota (wielkopolska) w ubiegłym roku uprawiana była odmian DARKO, która jest obecnie konfekcjonowana i przygotowywana do sprzedaży. Widzimy tu zdecydowany udział cebul w kalibrażu 5-7 cm, a więc jak najbardziej handlowy towar, zwłaszcza pod zaopatrzenie sieci handlowych. Nawet w przypadku dużych cebul jakie odsortowujemy (7-12 cm) nie ma problemu ze sprzedażą, ponieważ taką cebulę obieramy i również sprzedajemy za pośrednictwem sieci handlowych – mówi Mikołaj Szczot.

Świętokrzyskie

Cebulę DARKO uprawiał w ostatnim sezonie również Grzegorz Pasek z miejscowości Wrocieryż w województwie świętokrzyskim. Teraz gdy jest przechowywana w skrzyniach widać doskonałą jakość łuski i praktycznie brak ubytków w trakcie składowania. Mamy tu przede cebule w kalibrażu 6+ a więc bardzo dobry towar do sprzedaży workowej – podkreśla Władysław Tokarczyk – DARKO to cebula w typie hiszpańskim, ale bardzo dobrej przydatności do przechowywania. To zasługa przede wszystkim dobrej łuski. W tym gospodarstwie oceniana jest też odmian WELLINGTON, cebula o jasnej, mocnej łusce, dobrze zaschnięta i bardzo dobrze się przechowująca. Jest tu również cebula Rijnsburger 5 z Syngenty gdzie także widać doskonała jakość i wyrównanie przechowywanej cebuli. Warto zaznaczyć, że w tym gospodarstwie cebule uprawia się bez nawadniania.

Mazowsze

Przenosimy się na Mazowsze, gdzie Mariusz Kwiatkowski odwiedził jedno z gospodarstw uprawiających cebulę w okolicach Ożarowa Mazowieckiego, należące do grupy Witagro. Tu również uprawiana była w 2020 roku cebula odmiany DARKO. To cebula z bardzo mocnym system korzeniowym i silnym wigorem. Bardzo dobrze radzi na słabszych stanowiskach, a jak widzimy w połowie stycznie – bardzo dobrze się przechowuje – podkreśla Mariusz Kwiatkowski z Syngenta.