You are here

Brokuł Batory F1

Warzywa
19.03.2019

Syngenta wychodząc naprzeciw potrzebom producentów kalafiora, wprowadziła do sprzedaży nową jego odmianę – Batory F1. Sam brokuł jako roślina ma okres wegetacji wynoszący od 70 do 100 dni przy czym najnowsza propozycja Syngenty pozwoli na uzyskanie dwóch zbiorów w ciągu roku i dwukrotne wykorzystanie tego samego pola. Odmianą, która sprawdza się w takiej strategii uprawy jest właśnie Batory F1.

Batory bez nawadniania

Producent kalafiorów, Rafał Kondracki z Lubelszczyzny w ubiegłym roku uprawiał między innymi odmianę Batory F1. Nasadzenia na zbiór jesienny realizowane były w pierwszej połowie lipca, ale nie pierwszy raz ta odmiana rosła na polach pana Rafała. Wcześniej tego roku, na tych samych kwaterach Batory F1 uprawiany była na zbiór czerwcowo-lipcowy. Wówczas warunki do wzrostu brokułów są jeszcze trudniejsze, zwłaszcza w tamtym roku, kiedy to było sucho i gorąco. Wtedy inne odmiany szybko przejrzewały, przebarwiały się na fioletowo, a z Batorym nie było takich problemów – mówi producent, dodając –  Można powiedzieć, że mamy rekordowy rok pod względem braków wody, a tymczasem brokuł Batory na polu bez nawadniania poradził sobie bardzo dobrze. Warto zaznaczyć ze plantacja, na której rósł Batory f1 nie była nawadniana. By jednak zapewnić bezpieczeństwo plantacji i niezachwianą jakość roślin zastosowano zabieg fungicydem Scorpion 325 SC.

Brokuł Batory F1
Odmiana Batory w rękach Rafała Kondrackiego

Jesienną kampanie zbioru brokułów Pan Rafał rozpoczął w pierwszej połowie października. Mówimy że nasze brokuły są teraz jak „talerze”. To takie nasze lokalne określenie. Najpierw gdy formują się róże mówimy że są jak „5 zł”, później „cukiernice”, następnie „talerzyki” i wreszcie „talerze”. Zaglądamy na pole i sprawdzamy, w jakiej fazie są brokuły. Jak widać na tym etapie możemy już z powadzeniem rozpocząć zbiory pierwszych róż – komentuje Rafał Kondracki.

Wysoka jakość różyczki

Cechą bezsprzecznie najważniejszą u tej odmiany jest twardość i zbitość różyczki. Różyczkowanie następuje łatwo i bez względu na sposób ich przetworzenia. Rośliny są jednorodne pod względem wielkości i kształtu. Zauważyłem również, że po wyróżyczkowaniu waga jednej skrzynki jest o około 10% większa niż innych odmian. Przy masie jaką produkujemy i plonie jaki udaje się uzyskać tj. 10-12 t/ha różyczki – ma to niebagatelne znaczenie – ocenia Rafał Kondracki. Producent w swoim gospodarstwie uprawia także kalafiory odmian takich jak Almagro i David. Ich częstym zastosowaniem jest właśnie poplon, a dzięki temu że ich okres wegetacji to 80 dni, bez trudu dorastają w terminie październikowym przynosząc dobry plon. Dla mnie ważna jest stabilność tych odmian, uprawiając je wiem że w określonym z góry czasie będę mógł wejść na pole i rozpocząć zbiory róż – podkreśla Pan Rafał.

Brokuł Batory F1