You are here

Sprawdź, jakie choroby jabłoni zagrażają Twoim sadom!

Newsy
01.07.2017

Ochrona przed chorobami to jeden z najważniejszych aspektów pielęgnacji roślin sadowniczych. Bez skutecznych zabiegów profilaktycznych i doraźnych nie można myśleć o wysokim, zdrowym i dobrze wybarwionym plonie. Zobacz jakie choroby jabłoni zagrażają sadom i jak je zwalczać!

Walka z chorobami grzybowymi (i innymi) powinna być prowadzona przez cały sezon. Patogeny mogą doprowadzić do obniżenia ilości i jakości plonów, a nawet do całkowitego wymierania drzew. Aby ochrona była skuteczna, chorobę trzeba najpierw zidentyfikować – wtedy łatwiej można dobrać odpowiednie preparaty.

Choroby jabłoni i ich zwalczanie

Najgroźniejsze (lub najpowszechniejsze) choroby grzybowe jabłoni to parch, mączniak, gorzka zgnilizna oraz mokra zgnilizna.

Parch jabłoni – powoduje go grzyb Venturia inaequalis. Do najbardziej intensywnego rozwoju zarodników dochodzi ok. 2 tygodnie po kwitnieniu. Objawy występują na wszystkich częściach drzew – jednak te najbardziej charakterystyczne można zauważyć na liściach, zawiązkach oraz owocach. Na wierzchniej stronie blaszki liściowej powstają oliwkowe plamy pokryte aksamitnym nalotem. Zawiązki owoców ulegają deformacji i opadają. Na owocach pojawiają się ciemne, skórzaste lub korkowate narośla z pęknięciami. Choroba jabłoni powinna być zwalczana z użyciem preparatu Chorus (stosuje się go zapobiegawczo: od początku wegetacji do końca fazy kwitnienia, w odstępach co 7-10 dniowych, interwencyjnie: do 48 godzin po infekcji) oraz Score (stosuje się zapobiegawczo i interwencyjnie do 120 godzin po infekcji w okresie od fazy różowego pąka kwiatowego).

Mączniak jabłoni – powodowany jest przez grzyba Podosphaera leucotricha. Pierwsze objawy są najczęściej widoczne jeszcze przed kwitnieniem. Łatwo je rozpoznać: poszczególne organy – a w szczególności liście – pokrywa biały, mączysty nalot. Przy silnej infekcji mogą dodatkowo występować skupiska zarodników (szarawe, różowe). W rezultacie drzewa słabo rozwijają się (grzyb blokuje części asymilacyjne), liście deformują się i opadają, pąki przestają się rozwijać a na owocach widać charakterystyczne, siatkowate odrdzewienie. Problemem jest nie tyle trudne zwalczanie mączniaka, co lekceważenie go przez sadowników (powoduje mniejsze straty niż większość chorób – siatkowate owoce nadają się do spożycia). Choroby grzybowe spowodowane przez  Podosphaera leucotricha najlepiej zwalczać preparatem Topas (stosuje się zapobiegawczo i interwencyjnie od fazy kwitnienia, nie więcej niż 3 zabiegi w sezonie w odstępach 10-dniowych).

Gorzka zgnilizna – to choroba przechowalnicza wywoływana przez grzyby: Pezicula malicorticis i Pezicula alba. Jej objawy są widoczne dopiero podczas przechowywania owoców. Na jabłkach pojawiają się drobne brunatne, okrągłe przebarwienia. Z czasem powiększają się – ich średnica może dochodzić do kilku centymetrów. Miąższ w ich obrębie zapada się. Owoce mają gorzki smak. Z czasem całkowicie gniją. Skutecznym preparatem na choroby grzybowe (nie tylko gorzką zgniliznę, ale także szarą pleśń) jest Switch. Zabieg wykonuje się pojedynczo (7 dni przed zbiorem) lub dwukrotne (na 14 i 7 dni przed zbiorem). Preparat ma krótki – zaledwie trzydniowy - okres karencji.

Mokra zgnilizna jabłek – powodują ją grzyby z rodzaju Penicillium (najczęściej Penicillium expansum). Przy porażeniu początkowo występują niewielkie plamy gnilne o barwie beżowej. Uszkodzone tkanki łatwo oddzielić od tych zdrowych – to cecha charakterystyczna. Z czasem wodniste, lejące plamy powiększają się, obejmując większą część owocu. Na powierzchni pojawiają się także białe zarodniki grzybów. Jabłka pachną pleśnią i mają nieprzyjemny smak. Chorobie sprzyja uszkodzenie owoców przy zbiorze lub przez owady (dlatego choroby i szkodniki jabłoni powinno się zwalczać profilaktycznie), a także brak higieny przy przechowywaniu. Owoce można uchronić przed morką zgnilizną stosując Goexe (zalecane są dwa opryski w sezonie - na 14-10 dni oraz 7-3 dni przed zbiorem owoców).

Profilaktyczna – skuteczne zapobieganie chorobom

Choroby jabłoni można ograniczyć przez działania profilaktyczne. Jest to przede wszystkim utrzymanie dobrej higieny w sadzie (usuwanie suchych owoców, porażonych pędów, palenie liści, likwidacja chwastów – potencjalnych żywicieli). Ponadto, ważna jest dobra rozstawa drzew dopasowana do gatunku (przy nadmiernym zagęszczeniu częściej dochodzi do porażenia przez grzyby). Warto wybierać odmiany odporne na dany patogen. Należy wykonywać rozsądne zabiegi cięcia, a rany smarować preparatem przeciwgrzybowym. Istotne jest także zrównoważone nawożenie, dopasowane do potrzeb i poprzedzone analizą laboratoryjną próbek gleby.