You are here

Przedstawiciele - Nasiona Upraw Polowych

Szukaj odmian

Użyj wyszukiwarki lub filtrów po lewej stronie aby wyszukać odmiany nasion 

Pszenica jakościowa Agil

Agil

Pszenica ozima

Stabilny plon w każdym roku i na każdym stanowisku

Logo Nasiona Pszenżyto Cappricia

Cappricia

Pszenżyto ozime

Przepis na zdrowy plon

Pszenica jakościowa Delawar

Delawar

Pszenica ozima

Doskonała kombinacja plonowania, jakości i zdrowotności

Pszenica jakościowa Euclide

Euclide

Pszenica ozima

Wczesność na pierwszym planie!

Pszenica chlebowa Fakir

Fakir

Pszenica ozima

Doskonała kombinacja plonowania, jakości i zimotrwałości

Pszenica jakościowa Findus

Findus

Pszenica ozima

Pełna Jakość i Plenność

Pszenica elitarna Galerist

Galerist

Pszenica ozima

Jakość, wczesność, zimotrwałość

Pszenica chlebowa Gordian

Gordian

Pszenica ozima

Wysokie plony na każdym stanowisku

Logo Nasiona Pszenżyto Ozime Lanetto

Lanetto

Pszenżyto ozime

Jęczmień jary Laureate - Logo

Laureate

Jęczmień jary

Czołowa odmiana w europejskim słodownictwie

Logo Nasiona Pszenżyto Lombardo

Lombardo

Pszenżyto ozime

Pszenica jakościowa Opal

Opal

Pszenica ozima

Blask na Twoim polu

Jęczmień hybrydowy Hyvido SY Baracooda

SY Baracooda

Jęczmień ozimy

Nowy standard plonowania wśród odmian mieszańcowych Hyvido™

Jęczmień hybrydowy Hyvido - SY Dakoota

SY Dakoota

Jęczmień ozimy

Specjalista w plonie i jakości ziarna

Pszenica jakościowa (A) SY Dubaj

SY Dubaj

Pszenica ozima

Poczuj luksus na swoim polu

Jęczmień hybrydowy Hyvido SY Galileoo

SY Galileoo

Jęczmień ozimy

Plon - Zimotrwałość - Jakość

Pszenica jakościowa (A) SY Landrich

SY Landrich

Pszenica ozima

Siła i jakość w każdym ziarnie

Pszenica jakościowa SY Orofino

SY Orofino

Pszenica ozima

Obfitość ziarna na najlepszy chleb

Pszenica chlebowa (A/B) SY Yukon

SY Yukon

Pszenica ozima

Doskonała kombinacja zimotrwałości i zdrowotności

Logo Nasiona Pszenżyto Temuco

Temuco

Pszenżyto ozime

Jęczmień hybrydowy Hyvido Toreroo

Toreroo

Jęczmień ozimy

Wysoka plenność, zdrowotność i masa 1000 ziaren

Jęczmień hybrydowy Hyvido Wootan

Wootan

Jęczmień ozimy

Wyznacza nowy standard w plonowaniu jęczmienia.

Pszenica jakościowa Zeppelin

Zeppelin

Pszenica ozima

Specjalnie dla Ciebie

Nasiona zbóż a dobre plony

Nasiona zbóż w Polsce cieszą się dużą popularnością, zajmując aż do 70% powierzchni gruntów ornych. Gwarancją wysokiej jakości ziarna i tym samym udanych plonów jest skuteczna ochrona przed zagrożeniami, do których zaliczają się chwasty, wyleganie, choroby oraz szkodniki. Na szczęście nowoczesna technologia przychodzi rolnikom z pomocą. Wysokiej jakości środki ochrony roślin mogą wynieść plony zbóż na zupełnie nowy, maksymalnie wysoki poziom.

Nasiona zbóż, dostępne na rynku polskim, powinny cechować się kilkoma zaletami. Po pierwsze, należy wymienić wysoką jakość pozwalającą na uzyskanie obfitych plonów. Drugim, ważnym aspektem jest łatwość adaptacji do różnorodnych warunków siedliskowych, w których konkretna odmiana ma być uprawiana. Trzecią cechą, która ma kluczowe znaczenie dla rolników, jest odporność rośliny. Cecha ta musi dotyczyć zarówno poziomu wytrzymałości na wymarzanie, jak i względnie niskiej podatności na choroby. Co ciekawe, żeby dane zboże było najlepszym wyborem, wszystkie wymienione cechy powinny występować wspólnie. Dopiero wówczas rolnik może mieć pewność, że jego zboże szybko znajdzie nabywców oferujących atrakcyjną cenę.

Nasiona zbóż – które dominują w Polsce?

Nad Wisłą największą od lat popularnością cieszą się takie gatunki jak pszenica ozima, pszenżyto oraz jęczmień. Każdy z nich cechuje się odmiennymi parametrami, potencjałem wzrostu, a wreszcie jakością ziarna.

Nasiona zbóż mogą zauważalnie różnić się od siebie pod względem popularności. Jednym z najważniejszych gatunków, które z powodzeniem produkuje się w Polsce, jest pszenica ozima. Do głównych zagrożeń czyhających na tę odmianę należy m.in. śnieć cuchnąca. Jest to choroba odnasienna, wywoływana przez grzyby. Porażone patogenem zboża mogą być niższe od zdrowych o około 30%. Kłosy mają barwę niebieskozieloną. Co więcej, są krótsze od niezainfekowanych i w przeciwieństwie do nich, dość rozpierzchłe oraz wzniesione. Ponadto grzyb wytwarza trujący związek chemiczny, który u zwierząt karmionych porażonym ziarnem może wywoływać szkody, takie jak spadek masy ciała, a niekiedy nawet śmierć.

Śnieć cuchnąca pszenicy atakuje przede wszystkim pszenicę ozimą i jarą. Można ją jednakże znaleźć również na jęczmieniu, życie oraz pszenżycie. Wpływ na kiełkowanie zarodników ma wilgotność gleby. Rozwojowi śnieci sprzyja prowadzenie upraw w monokulturze. Ważne w ograniczaniu występowania śnieci cuchnącej pszenicy jest używanie kwalifikowanego materiału siewnego, który pochodzi ze sprawdzonego źródła. Najlepiej, by ziarno na siew było już zaprawione przez producenta.

Jęczmień również jest zbożem chętnie wybieranym przez krajowych rolników. Przy jego uprawianiu warto mieć jednak na uwadze zagrożenia płynące z chorób grzybowych. Przed tego typu przypadłościami najlepiej chronią fungicydy – nowoczesne środki ochrony roślin o wysokiej skuteczności. Pasiastość liści jęczmienia poraża zazwyczaj wszystkie lub większość liści na każdej roślinie. Silnie zainfekowane zboża nie formują ziaren. U słabiej zaatakowanych wykształcane kłosy są zdeformowane i płonne. Czynnikami zwiększającymi ryzyko pojawienia się choroby są: stosowanie odmian podatnych na porażenie, nadmiernie gęsty siew oraz zbytnie nawożenie azotem. Pasiastość liści jęczmienia jest przenoszona przez porażony materiał siewny. Zarodniki grzyba rozsiewają się na kłosy zdrowych roślin podczas wietrznej pogody. Wiatr sprzyja więc szerzeniu się choroby. Występowanie pasiastości liści można ograniczyć, stosując wczesny siew jęczmienia ozimego, a opóźniony – jęczmienia jarego. Materiał siewny powinien być dobrej jakości, zdrowy i pochodzić z pewnego źródła.

Odpowiednio przygotowanych pól potrzebują wszystkie nasiona zbóż. W przypadku odmian ozimych prace powinny rozpocząć się już jesienią. Fundamentem wysokich plonów jest odpowiednio dobrana odmiana zboża. Nie mniej istotnym czynnikiem jest dobre, sprawdzone źródło dostawy. Ze względu na warunki klimatyczne, panujące w Polsce, duże znaczenie ma odporność ziarna na chłód, przy czym kluczową rolę gra nie tyle wytrzymałość na warstwę pokrywy śnieżnej, ile odporność na mróz. To właśnie ujemne temperatury mogą bowiem wyrządzić największe szkody, jeśli zboże jest nieodpowiednio dobrane. Sprawdzoną odmianą jest jęczmień ozimy, który wytrzymuje temperatury do -15°C. Pszenica ozima toleruje mrozy sięgające aż do -20°C. Pod względem zimoodporności na szczycie znajduje się jednak żyto, wytrzymujące nawet -30°C.

Nasiona zbóż potrzebują odżywienia, żeby wzrastać i przynosić dobre plony. Ważną rolę grają składniki odżywcze, zawarte w glebie, odpowiednie nawodnienie oraz dostęp do światła słonecznego. Należy pamiętać, że zbyt gęsty siew zmusza młode rośliny do konkurowania między sobą o zasoby. Dlatego wskazana jest raczej umiarkowana ilość wysianych ziaren, niż ta nadmiernie wysoka.

Nasiona zbóż wymagają dobrej ochrony

Zboża są zagrożone głównie chwastami oraz chorobami grzybowymi. Na zwalczanie szkodliwych chwastów pozwala ochrona, przeprowadzona już jesienią. Szkodliwość chwastów polega na tym, że zabierają one kiełkującej roślinie wartości odżywcze, potrzebne jej do wzrostu. Silne siewki o grubych liściach, o ile zmagazynowały dostateczną ilość związków zapasowych, lepiej radzą sobie zimą. Brak obecności chwastów pozwoli na spokojne przygotowania do trudów zimy. Następnym powodem osłabienia roślin przed zimą oraz w jej czasie są choroby. Sprawdzonym krokiem wzmacniającym obfitość zboża jest dobra zaprawa nasienna. Zapewnia ona ochronę przed patogenami, które najczęściej atakują uprawy.

Nasiona zbóż są niezwykle wrażliwe na odpowiednie nawodnienie. Warto mieć świadomość, że rośliny potrzebują wody – trafiającej nie tyle na wierzch, ile odżywiającej korzenie. Z tego względu gleba powinna być nawodniona także w głębszych warstwach. Susza może przyczyniać się do spadku plonów oraz ich niższej jakości. Z drugiej strony, nadmierne opady sprzyjają chorobom grzybowym, atakującym zboża.

Uprawa zbóż w klimacie zmiennym w Polsce pozostaje więc zajęciem wymagającym.