You are here

Stabilny plon w każdym roku i na każdym stanowisku


AGIL (A) – to odmiana jakościowa o dobrej zdrowotności i odporności na wyleganie. Na tle innych odmian wyróżnia się dynamicznym rozpoczęciem wegetacji wiosennej. Ponadto AGIL wyróżnia się dużą i stabilną liczbą opadania, dużą zawartością białka, co sprawia, że jest to odmiana o bardzo dobrych parametrach wypiekowych. Bardzo duża masa 1000 ziaren jest cechą wyróżniającą tę pszenicę spośród innych oferowanych na rynku.

Profil odmiany

Plon
poziom A1 duży do bardzo dużego
poziom A2 duży
Cechy rolniczo-użytkowe
termin kłoszenia wczesny do średniego
termin dojrzewania wczesny do średniego
wysokość roślin niska do średniej
zimotrwałość średnia do dużej
odporność na wyleganie duża
masa 1000 ziaren bardzo duża
Odporność na choroby
łamliwość podstawy źdźbła duża do bardzo dużej
mączniak duża
septorioza liści średnia do dużej
brunatna plamistość liści średnia
rdza żółta bardzo duża
rdza brunatna duża
septorioza plew średnia do dużej
fuzarioza kłosów średnia do dużej
Parametry jakościowe ziarna
liczba opadania duża do bardzo dużej
zawartość białka duża do bardzo dużej

Źródło: doświadczenia własne
poziom A1 – bez fungicydów i regulatora wzrostu, poziom A2 – ochrona fungicydowa i regulacja wzrostu

Zalecenia agrotechniczne

STANOWISKO I WARUNKI UPRAWY

  • odpowiednia do uprawy na różnych stanowiskach
  • elastyczność terminu siewu
     


TERMIN I NORMA WYSIEWU

Połowa września do końca listopada, w zależności od rejonu uprawy

  • wczesny 240–270 kiełkujących ziaren/m2
  • optymalny 280–320 kiełkujących ziaren/m2
  • opóźniony 350–400 kiełkujących ziaren/m2
     


NAWOŻENIE AZOTEM

Poziom nawożenia w zależności od fazy rozwojowej, zasobności gleby, stanowiska i spodziewanych plonów:

  • krzewienie BBCH 21–25 40–80 kg N/ha
  • strzelanie w źdźbło BBCH 31–32 35–70 kg N/ha
  • początek kłoszenia BBCH 49–51 50–100 kg N/ha