You are here

Topas 100 EC | Syngenta

Dlaczego Topas?

  • Preparat systemiczny do stosowania zapobiegawczego i interwencyjnego
  • Wysoka skuteczność i udowodnione działanie
  • Szeroka rejestracja w owocach i warzywach
  • Niskie koszty zabiegu

Topas – specjalista od ochrony przed mączniakiem

Topas jest preparatem systemicznym, zalecanym do stosowania zapobiegawczego i interwencyjnego przeciwko mączniakowi prawdziwemu w uprawach:

  • Ogórka polowego, szklarniowego i pod osłonami, 
  • Cukinii szklarniowej 
  • Bakłażana szklarniowego
  • Papryki szklarniowej 
  • Pomidora szklarniowego.

Zawiera 100 gramów penkonazolu w litrze środka, należy do grupy triazoli. Działa hamująco zarówno na wzrost strzępki infekcyjnej, tworzenie przylg, jak i rozwój strzępek wewnątrz rośliny. Jest w związku z tym jednym z najlepiej działających i najbardziej wszechstronnym preparatem do zapobiegania porażenia jabłoni mączniakiem prawdziwym oraz do jego interwencyjnego zwalczania.

Topas – zalecenia dotyczące stosowania

  • ogórek, pomidor, papryka, cukinia – mączniak prawdziwy
  • dawka – 0,5 l/ha 
  • stosować co 10 dni (co 8 dla ogórka), maksymalnie 2 razy w sezonie (3 dla ogórka)
  • karencja 3 dni