You are here

Jak szybko wykonać test oceny przezimowania roślin? Zobacz filmy od Infopole

Newsy
07.03.2018

W obawie o stan ozimin, zwłaszcza po mrozach bez pokrywy śnieżnej, warto ocenić przezimowanie roślin. Test przezimowania najlepiej wykonać na już przedwiośniu, zaraz po odwilży. jak tylko pogoda pozwala na wykopanie roślin i sprawdzenie ich żywotności.

Tegoroczna wiosna będzie bardzo pracowita. Warunki pogodowe pod koniec ubiegłego roku bardzo sprzyjały rozwowi chorób, a obfite opady deszczu wypłukały glebę z wielu składników pokarmowych. W nadchodzącym sezonie koniecznością będą więc nie tylko zabiegi fungicydowe czy zwalczanie chwastów, ale też te odnawiające w glebie składniki pokarmowe. Już teraz warto przyjrzeć się oziminom zrobić prosty test przezimowania roślin. Testy oceny przezimowania roślin przeprowadzamy zaraz po tym jak mrozy odpuszczą i możliwe jest wykopanie z pola roślin do testu przezimowania. Eksperci Infopole podpowiadają, jak w prosty sposób sprawdzić żywotność ozimin zbóż i rzepaku po przezimowaniu?

Zobacz film jak wykonać test przezimowania zbóż: pszenicy ozimej, jęczmienia ozimego, żyta i pszenżyta?

KROK 1 PRAWIDŁOWE PRZYGOTOWANIE ROŚLIN

Udajemy się na pole i losowo wybieramy rośliny z miejsc budzących największe wątpliwości. Z każdego miejsca wykopujemy 10 do 20 roślin, tak, aby nie uszkodzić węzła krzewienia. Kierujemy się zasadą, że a polu powyżej 10 ha pobieramy rośliny z 10-12 miejsc.

KROK 2 ROZPOCZĘCIE TESTU

Wszystkie pędy na wysokości 2-4 cm, powyżej węzła krzewienia usuwamy nożem lub ostrymi nożyczkami. Tak przygotowane rośliny, umieszczamy na gazie, bibule lub ręczniku papierowym i zawijamy je do środka. Następnie układamy na płaskim naczyniu, zwilżając wodą. Próbki umieszczamy w pomieszczeniu o temperaturze 22-25°C. Wynik testu będzie widoczny po upływie 24 godzin. W przypadku korzeni zbóż zawsze skracamy cały system korzeniowy.

KROK 3 WYNIKI TESTU PO 24 GODZINACH

Rośliny oceniamy na podstawie długości przyrostu tkanki źdźbła. Dzielimy je wg kategorii żywotności roślin: 1/ nieżywe - brak przyrostów, 2/ przyrost do 4 mm oznacza słabe przezimowanie, 3/ przyrost 5-9 mm rośliny z dobrym wigorem, 4/ przyrost powyżej 10 mm bardzo dobre przezimowanie.

Obejrzyj film jak krok po kroku wykonać test oceny przezimowania rzepaku?

KROK 1 PRAWIDŁOWE PRZYGOTOWANIE ROŚLIN

Na polu wybieramy losowo rośliny które budzą wątpliwości. Kierujemy się zasadą: 10 miejsc pola po 10 kolejnych roślin w rzędzie. Przy wykopywaniu zwracamy uwagę, aby pojedyńcze rośliny miały minimum 5-7 cm górnego odcinka korzenia palowego i nieuszkodzony pąk wierzchołkowy. Jeśli gleba jest zamrożona, wykopujemy rośliny z zamarzniętą bryłą gleby.

KROK 2 ROZPOCZĘCIE TESTU

Umytym roślinom odcinamy od dołu 5-7 cm systemu korzeniowego. U nasady odcinamy wszystkie liście, ale zachowujemy szczytowe nierozwinięte w rozecie. Układamy na płaskim naczyniu, a część korzeniową przykrywamy gazą, bibułą lub ręcznikiem papierowym i utrzymujemy w wilgoci. Pozostawiamy na tydzień w temperaturze 22-25 C. Jeśli rośliny były zamrożone podczas wykopywania, to najpierw powoli rozmrażamy je w temperaturze 12-18°C przez 24 godziny. Następnie myjemy i dopiero przygotowujemy do testu.

KROK 3 WYNIKI TESTU

Po 7 dniach przechowywania po przekrojeniu roślin wzdłuż osi i oceniamy ich wigor. Rośliny uznaje się za żywe gdy:

  • Pąk wierzchołkowy ma wyraźny przyrost liści
  • Tkanka pąka wierzchołkowego jest szklista i elastyczna przy uginaniu palcami
  • Korzeń palowy jest szklisty lub biały i nie złuszcza się część naskórka korzenia