You are here

Uprawie warzyw nieustannie towarzyszą zagrożenia, które mogą stać się przyczyną strat w plonie oraz zaważyć na opłacalności produkcji. Z pewnością stałym niebezpieczeństwem w każdym rodzaju uprawy towarowej warzyw są chwasty, które coraz trudniej jest kontrolować. Na efektywne ograniczenie ich konkurencji z roślinami uprawnymi wpływa wiele czynników, spośród których można wymienić: nieustannie zmieniające się warunki klimatyczne (światło, temperatura, opady atmosferyczne) oraz środowisko glebowe (zawartość składników odżywczych, odczyn i struktura gleby). Należy przy tym również uwzględniać właściwości biologiczne zarówno chwastów, jak i uprawianych warzyw. Dlatego tak ważne są trafne decyzje i przewidywanie potencjalnych zagrożeń. Zwalczanie chwastów jest obecnie uznawane za główny zabieg ochrony roślin, a herbicydy stanowią podstawową grupę pestycydów. Dzieje się tak dlatego, że straty spowodowane przez zachwaszczenie często przewyższają te, spowodowane przez choroby i szkodniki. Niewątpliwie bardzo pomocnym narzędziem w walce o wysoki plon i jakość warzyw jest herbicyd Fusilade Forte 150 EC. Jego rozszerzona rejestracja daje możliwość zastosowania go do zwalczania chwastów jednoliściennych w warzywach, gatunkach sadowniczych, a także w uprawach rolniczych (w sumie ponad 80 upraw).

Skuteczność działania

Herbicyd ten jako substancję czynną zawiera fluazyfop-Pbutylowy (związek z grupy arylofenoksykwasów). Dostępny jest w formie koncentratu do sporządzania emulsji wodnej. Fusilade Forte jest herbicydem selektywnym o działaniu układowym, pobieranym przez liście, a następnie przemieszczanym do korzeni i rozłogów chwastów, powodując zahamowanie wzrostu i rozwoju chwastów. Zamieranie chwastów widoczne jest po upływie 2-3 tygodni od opryskiwania. Intensywny wzrost chwastów, ciepła pogoda i dostatecznie wilgotna gleba przyspieszają działanie środka. Podczas chłodnej pogody Fusilade Forte wykazuje równie wysoką skuteczność w zwalczaniu chwastów, jedynie ich zamieranie może być opóźnione. Również deszcz lub deszczowanie wykonane w godzinę po zabiegu nie obniżają skuteczności działania środka. Fusilade Forte należy stosować na chwasty roczne od fazy 2 liści do początku krzewienia, a na chwasty wieloletnie w fazie 4-10 liści. Fusilade Forte zwalcza takie uporczywe chwasty jak: owies głuchy, chwastnica jednostronna, miotła zbożowa, wyczyniec polny czy perz właściwy.

Wrażliwość chwastów w zależności od dawki Fusilade Forte 150 EC

Chwasty wrażliwe dawka (l/ha)
owies głuchy, chwastnica jednostronna, samosiewy zboż 0,63 - 0,83
miotła zbożowa, wyczyniec polny 0,83
perz właściwy 1,7

Szeroka rejestracja

Aktualna rejestracja obejmuje możliwość stosowania tego herbicydu w uprawach warzyw korzeniowych (np. marchew, pietruszka), cebulowych (np. cebula, czosnek), liściastych (np. sałata, szpinak), strączkowych (np. fasola, groch), a także innych warzyw uprawianych przez polskich producentów, jak np. rabarbar, karczoch czy szparagi. Środek rozkłada się w ciągu okresu wegetacji, nie stwarzając zagrożenia dla roślin uprawianych następczo. W przypadku wcześniejszego zaorania plantacji traktowanej środkiem Fusilade Forte (np.: w wyniku uszkodzenia roślin przez choroby lub szkodniki) można uprawiać rośliny dwuliścienne. Rośliny jednoliścienne można uprawiać nie wcześniej, niż po 2 miesiącach od zastosowania środka, gdy zastosowano dawkę 1,6 – 1,7 l/ha i nie wcześniej niż po 2 tygodniach, jeżeli zastosowano dawki do 1,0 l/ha.

Dlaczego Fusilade Forte

Fusilade Forte to herbicyd nowoczesny a jego skuteczność w zwalczaniu uciążliwych chwastów wspiera technologia ISO-link, która zapewnia:

  • - dokładne pokrycie powierzchni chwastów,
  • - przyleganie nawet do trudno zwilżanych powierzchni pokrytych woskiem lub włoskami,
  • - szybkie wchłanianie substancji biologicznie czynnej z powierzchni rośliny,
  • - szybkie działanie preparatu – szybsze zniszczenie chwastów,
  • - długotrwałe działania na chwasty wieloletnie,
  • - bezpieczeństwo dla rośliny uprawnej,
  • - odporność na zmywanie przez deszcz,
  • - zwiększoną skuteczność w warunkach suszy,
  • - możliwość stosowania w mieszaninach z innymi preparatami.

 

Chronione gatunki

Uprawy warzywne Zalecana dawka [l/ha]
Marchew, pasternak, pietruszka korzeniowa, burak ćwikłowy, chrzan, salsefia, rzepa, brukiew, rzodkiew, rzodkiewka 0,6 - 1,6
Seler korzeniowy 0,6 - 1,7
Cebula uprawiana z siewu, cebula uprawiana z rozsady, cebula uprawiana z dymki, szalotka, czosnek 0,6 - 1,7
Sałata głowiasta, sałata liściowa z przeznaczeniem do konsumpcji, plantacje nasienne sałaty, endywia, szpinak, burak liściowy (botwinka), szczypiorek, seler naciowy, pietruszka naciowa, koper włoski 0,6 - 1,25
Rabarbar 0,6 - 1,25
Fasola szparagowa, fasola uprawiana na suche nasiona, groch zielony cukrowy (na strąki), groch zwyczajny uprawiany na świeże nasiona, groch zwyczajny uprawiany na suche nasiona, bób 0,6 - 1,7
karczoch 0,6 - 1,6
Szparag 0,6 - 1,7

Mechanizm działania na chwasty

Nowa etykieta. Chroni ponad 80 upraw

  • burak pastewny
  • rzepak jary
  • gryka
  • słonecznik
  • len zwyczajny włóknisty oraz len uprawiany na nasiona
  • mak
  • łubin biały, łubin żółty, łubin wąskolistny
  • bobik
  • groch siewny jadalny uprawiany na suche nasiona oraz groch pastewny uprawiany na suche nasiona (peluszka)
  • soja
  • chmiel
  • grusza, pigwa
  • wiśnia, czereśnia
  • śliwa
  • brzoskwinia, morela
  • winorośl
  • truskawka
  • porzeczka czarna, porzeczka czerwona, porzeczka biała
  • agrest
  • borówka amerykańska
  • żurawina
  • orzech laskowy, orzech włoski
  • marchew
  • pasternak, pietruszka korzeniowa
  • burak ćwikłowy
  • chrzan
  • salsefia, rzepa, brukiew
  • rzodkiew, rzodkiewka
  • seler korzeniowy
  • cebula uprawiana z siewu, cebula uprawiana z rozsady, cebula uprawiana z dymki, szalotka
  • czosnek
  • sałata głowiasta, sałata liściowa z przeznaczeniem do konsumpcji, plantacje nasienne sałaty
  • endywia
  • szpinak
  • burak liściowy (botwinka)
  • szczypiorek
  • seler naciowy
  • pietruszka naciowa
  • koper włoski
  • rabarbar
  • fasola szparagowa, fasola uprawiana na suche nasiona
  • groch zielony cukrowy (na strąki), groch zwyczajny uprawiany na świeże nasiona, groch zwyczajny uprawiany na suche nasiona
  • bób
  • karczoch
  • szparag – odchwaszczanie w trakcie wegetacji oraz po zbiorze wypustek szparagowych (łodyg jadalnych)
  • rośliny zielarskie – wykorzystanie na zioła oraz na korzeń i do parzenia naparów
  • rośliny ozdobne (roczne z siewu i z rozsady, dwuletnie i wieloletnie, byliny ogrodowe, krzewy ozdobne), szkółki roślin ozdobnych uprawiane w gruncie, pod osłonami i w szklarniach
  • wierzba
  • szkółki leśne uprawiane w gruncie, pod osłonami i w szklarniach