Blogerzy na warsztatach kulinarnych Tęczy Smaku

Aktualności

W lipcowe popołudnie, w warszawskiej restauracji Sowa & Przyjaciele, odbyły się kameralne warsztaty kulinarne dla blogerów i pasjonatów dobrego jedzenia.

Blogerzy na warsztatach kulinarnych Tęczy Smaku - prezentacja

Tematem spotkania były pomidory a dokładniej "Polskie pomidory w nowych odsłonach". Firma Syngenta zaprezentowała unikalne odmiany pomidorów z oferty Tęczy Smaku: słodkie mini pomidory Angelle oraz brązowe pomidory Kumato®. Obie te odmiany cechują się ciekawym wyglądem, nietypowym kolorem i wyjątkowymi walorami smakowymi.

Spotkanie rozpoczęło się od krótkiego wykładu na temat pomidorów, ich uprawy i prawidłowego przechowywania. Warto pamiętać, że pomidorów nigdy nie przechowujemy w lodówce, ponieważ tracą smak i zmienia się ich konsystencja. Najlepiej jest trzymać je w temperaturze pokojowej szypułkami w dół, dzięki czemu mogą spokojnie dojrzewać.

Po części teoretycznej uczestnicy spotkania wspólnie z kucharzami restauracji Sowa & Przyjaciele przygotowali cztery potrawy. Na przystawkę przyrządzono sałatkę z kaszy kuskus z pomidorkami koktajlowymi, szpinakiem, świeżą kolendrą i emulsją jogurtową z curry. Jako danie główne na stole pojawił się orzeźwiający chłodnik z pomidorów Kumato®, truskawek z rzodkiewką i puszystym puree z avocado, a zaraz po nim zaserwowano pomidorowe curry z dorszem, krewetkami królewskimi, świeżym imbirem, mlekiem kokosowym i kolendrą.

Deser również przygotowano... z pomidorów. Wyjątkowe w smaku pomidory Kumato zostały poddane karmelizacji i powstał z nich delikatny tiul pomidorowy, który gościom został podany z puszystym ciastkiem migdałowym i aromatycznym sorbetem ze świeżej bazylii.
Spotkanie zakończyło się degustacją wszystkich przygotowanych dań. Relację wideo z tego wydarzenia można zobaczyć w serwisie youtube w na kanale Syngenta Polska: www.youtube.com/SyngentaPolska

Tęcza Smaku to innowacyjna linia warzyw, którą wyróżnia wyjątkowy smak, wysoka zawartość witamin, wygoda w użyciu (niestandardowy rozmiar), luksusowy charakter oraz co najważniejsze - polskie pochodzenie.
W ofercie Tęczy Smaku znajdują się zdrowe, nowoczesne i wygodne w stosowaniu warzywa, takie jak jak mini kapusty (o średnicy około 8-10 cm), białe, czerwone oraz różowe kapusty sałatkowe o optymalnej wadze 0,9 - 1 kg oraz pomidory koktajlowe w formie połączonych owoców trzech odmian, w kolorach: pomarańczowym, czerwonym oraz unikalne brązowe pomidory Kumato® o ciekawym, słodkim smaku. Zapraszamy do smakowania. Szczegóły: www.teczasmaku.pl

Blogerzy na warsztatach kulinarnych Tęczy Smaku - pomidory
Blogerzy na warsztatach kulinarnych Tęczy Smaku - stół

Blogerzy na warsztatach kulinarnych Tęczy Smaku - kumato
Blogerzy na warsztatach kulinarnych Tęczy Smaku - rozumnki