You are here

Najlepsze zimotrwałe odmiany pszenicy ozimej – przegląd

Pszenica ozima
19.02.2020

Obecnie zimy są często bezśnieżne, ale mroźne, co sprawia, że uprawy przemarzają. Także pszenica należy do roślin, które mogą ucierpieć w czasie silnych mrozów. Zimotrwałość to jeden z kluczowych warunków uzyskania plonu gwarantującego opłacalność produkcji w polskim rolnictwie. Jakie odmiany są odporne na przemarzanie?

Najlepsze zimotrwałe odmiany pszenicy ozimej

Pszenica ozima – duże wymagania glebowe, podatność na choroby

Pszenica ozima jest zbożem o dużych wymaganiach zarówno glebowych, jak i wodnych oraz termicznych. Wystąpienie niekorzystnych dla jej rozwoju warunków atmosferycznych zazwyczaj skutkuje spadkiem plonowania źle dobranych odmian. Aby wybrać dobrze, koniecznie trzeba zwrócić uwagę na potencjał plonowania i zdrowotność danej odmiany.

Oporność na choroby pszenicy ozimej jest szczególnie niska, gdy zboże uprawiane jest w monokulturze lub po innych odmianach. Pszenica ozima powinna się dobrze krzewić jeszcze przed wejściem w stan spoczynku zimowego, co zapewni roślinie odpowiednią kondycję w czasie zimy i zwiększy szanse na dobre przezimowanie. Dobre odmiany pszenicy ozimej powinny być wysoce zimotrwałe, mrozoodporne i niepodatne na inne stresy abiotyczne występujące w okresie zimowym. Wybierając gatunki do uprawy w poszczególnych regionach Polski, warto kierować się zaleceniami COBORU.

Wysokość roślin oraz odporność na wyleganie to też ważne cechy, którymi również powinna cechować się pszenica ozima, choć będą one miały znaczenie dopiero w następnym sezonie. W zależności od kierunku uprawy odmiany powinny charakteryzować się odpowiednimi parametrami jakościowymi – szczególnie, że dobrze wybrana odmiana pszenicy zapewni rozsądne na każdym stanowisku.

Odmiany pszenicy o dobrej zimotrwałości

Wśród odmian jakościowych (klasa E) warto zwrócić uwagę na gatunek Galerist. To jedna z najbardziej plennych odmian pszenicy ozimej. Jej zimotrwałość w badaniach krajowych została oceniona na 4,5 (dobra). Charakteryzuje się wysoką wydajnością mąki o doskonałej jakości wypiekowej. Daje niski łan, który jest mało podatny na wyleganie. Jest to odmiana w miarę odporna na choroby pszenicy ozimej i można ją uprawiać na wszystkich typach stanowisk.

W grupie odmian jakościowych (A) bardzo dobrą zimotrwałością charakteryzuje się Zeppelin (5,5). Jest to odmiana plenna o wysokiej i stabilnej jakości ziarna. Dobrze znosi opóźniony siew i można ją wysiewać po kukurydzy, ewentualnie po burakach cukrowych, jednak należy unikać uprawy po pszenicy. Charakteryzuje się dobrą odpornością na choroby pszenicy ozimej atakujące liście. Jeszcze lepszy parametr mrozoodporności, bo wynoszący 6, ma odmiana Findus, która podobnie jak Zeppelin, wykazuje dobrą odporność na choroby pszenicy ozimej. Odmiana ta jest bardzo odporna na wyleganie.

Z kolei wśród gatunków chlebowych (B) bardzo dobrą, bo ocenianą na 4,5 mrozoodpornością charakteryzuje się odmiana Fakir. Jest to zboże średnio wcześnie się kłoszące, o dobrej odporności na wyleganie, które ponadto toleruje uprawę w monokulturze.

Z kolei w przypadku upraw prowadzonych w cieplejszych regionach kraju, gdzie ryzyko przemarznięcia upraw jest znacznie mniejsze, warto zainwestować w odmiany, które wprawdzie będą mniej odporne na mróz, ale za to plenność, jakość uzyskanego plonu i odporność na choroby pszenicy ozimej znajduje się na wyższym poziomie niż w przypadku tych najbardziej zimotrwałych odmian.

Odmian pszenicy jest wiele, dlatego każdy producent może wybrać dla siebie optymalną, która zapewni mu dobry i wysokiej jakości plon.

Ocena: 4.5 (2 głosów)